Franse WK-winst dankzij Afrikaanse migranten, ‘maar euforie zal niet lang duren’

“De overwinning van Frankrijk op het WK in Rusland is mogelijk gemaakt door Afrikaanse immigranten.” Dat schrijft C.J. Werleman, een opinieschrijver voor Salon, Alternet en auteur van Crucifying America en God Hates You. Hate him back.

Werleman hoopt dat “velen de lessen van de Franse overwinning waarnemen”.

“De regeringen van de Verenigde Staten, Australië, Hongarije, Italië, India, Israël en Polen worden geleid door de meest lafhartige van alle politieke impulsen: etnonationalisme, een fascistische ideologie die iedereen buiten de dominante raciale of etnische groep definieert als een buitenlandse bedreiging die spot, achterdocht en marginalisatie waard is,” stelt hij.

Extreemrechts

“Geen van de bovengenoemde natiestaten kan echter bogen op winst van de FIFA Wereldbeker. Maar Frankrijk kan dat wel en de onmiddellijke toekomst van de wereld zou daar dankbaar voor moeten zijn,” zegt hij.

“In de afgelopen tien jaar hebben extreemrechtse politieke ondernemers hun basis en macht uitgebreid door moslims en Afrikaanse immigranten af ​​te schilderen als een bedreiging voor de nationale belangen en waarden van Frankrijk.

Maar vreemd genoeg zeggen ze niet dat ‘immigranten Frankrijk vernietigen’ wanneer ze het winnen van de finale van de Wereldbeker vieren,” zoals wrang opgemerkt door Khaled Beydoun, auteur van American Islamophobia: Understanding the Roots and Rise of Fear”.

“De overwinning van Frankrijk, die werd geleid door Afrikaanse immigranten zal, in ieder geval voor een korte tijd, de extreemrechtse, ultranationalistische en xenofobe sentimenten temperen” schrijft Kamal Ahamada in Middle East Eye

“Het beroemde maar gecompromitteerde motto van de Franse republiek, liberté, égalité, fraternité, zal diep in ieder van ons resoneren.

We zullen doorgaan met het aanbidden van het zogenaamd universele ideaal van ‘Fransheid’. En dan, wanneer de euforie wegebt, zal alles snel terugvallen naar de normaliteit … Postkoloniale migranten zullen terugkeren naar hun positie als buitenstaanders in de Franse republiek.”

Foto: SkySports