fbpx

Franse premier geeft toe: ‘Wij luisterden niet naar het volk’

“Onze grootste fout is dat wij niet naar het volk hebben geluisterd.” Dat erkent de Franse premier Edouard Philippe na het uit de hand gelopen volksprotest door de Gele Hesjes. Frankrijk wordt nu al vijf weken gegijzeld door massademonstraties van burgers die zich kenmerken met de gele veiligheidshesjes, die elke automobilist in Frankrijk in de auto moet hebben.

“Wij hebben fouten gemaakt. Wij luisterden onvoldoende naar het Franse volk. Ik blijf ervan overtuigd dat zij dit land omvormen,” zei Philippe tegen het Franse dagblad Les Echoes

De protesten leverden minstens zeven doden op, plus honderden gewonden en een enorm aantal (minstens 4500) arrestanten.

De tienduizenden ingezette politieagenten kunnen de wanorde niet aan en krijgen assistentie van de militaire politie, die zware pantservoertuigen inzette.

Ook de economie lijdt zwaar onder het protest. Er heerst chaos in Franse steden, winkels worden beschadigd en geplunderd, auto’s worden vernield. Minister Bruno Le Maire gaf toe dat de opstand een “economische ramp” is.

Het doel van de protestbeweging – opheffen van prijsverhogingen voor brandstof en afzien van verhoogde belastingen – is inmiddels bereikt. Maar de woede tegen president Emmanuel Macron is inmiddels zo toegenomen, dat nu ook zijn hoofd op een schaal wordt geëist.