Franse politie ontevreden, denkt ook aan actie

Redactie GFC Nieuws — De Franse politie wordt misbruikt door de overheid, vindt een topman van de politievakbond in Frankrijk. Zij zijn de zondebok die de fouten van hun superieuren moeten verhullen.

Politiemensen moeten vanwege de aanhoudende protesten van de Gele Hesjes verplicht overuren maken, terwijl zij “letterlijk uitgeput” zijn, zegt Alexandre Langlois. Hij is secretaris-generaal van de politievakcentrale VIGI.

“Het hele politiemechanisme is uitgeput, het stort in,” zei Langlois. Hij noemt de omstandigheden waaronder de agenten moeten werken “inhumaan”.

Geweld

“Ik begrijp niet hoe mijn collega’s het kunnen verdragen,” zegt hij. “De hooggeplaatste politiefunctionarissen hebben de situatie alleen maar erger gemaakt omdat ze nieuwe regels hebben ingevoerd die de agenten letterlijk verbieden hun posten te verlaten.”

Oorlog op de Champs-Élysées: doden en zwaargewonden tijdens veldslagen in Parijse straten

De algemeen inspecteur van de nationale politie (IGPN) onderzoekt ongeveer 140 gevallen van vermeend overmatig gebruik van geweld door de politie tijdens de demonstraties van de Gele Hesjes. Dat zegt Laurent Nunez, staatssecretaris van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Salarisverhoging

Hij is ervan overtuigd dat “in de meeste gevallen de politieacties proportioneel waren aan het geweld van de demonstranten.”

Vorig jaar kondigde Langlois aan dat de politie voor onbepaalde tijd in staking zou gaan. Het werk zou worden neergelegd kort na het begin van de acties van de Gele Hesjes. De politie zou protesteren tegen de “onmenselijke behandeling” die zij kregen.

Nog geen twee weken later kreeg de politie salarisverhoging en werd de achterstallige betaling voor overuren ingelopen. Agenten die werden ingezet tegen de Gele Hesjes, zouden een extra vergoeding krijgen.

 

Foto: Dickelbers

Overige berichten