fbpx

Franse ambassadeur bespreekt actuele politieke situatie met NPS-voorzitter

GFC NIEUWS- Op verzoek van de ambassadeur van Frankrijk, Antoine Joly, vond deze week in Grun Dyari een gesprek plaats met de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland.

In dat gesprek kwamen diverse onderwerpen aan de orde waaronder de huidige politieke situatie en de komende verkiezingen in Suriname.

Belangrijk onderwerp is geweest de situatie aan de oost grens van Suriname, waar Rusland meer wilde weten over de reden waarom de Fransen heel hard opgetreden hebben tegen Surinamers in dat gebied.

Naar voren is gekomen dat er meer overleg dient plaats te vinden om calamiteiten in de toekomst te vermijden en dat er behoefte is om gezamenlijk op te treden in dat gebied.

In deze gaat het om de milieuproblemen door onder andere de kleinschalige goudmijnbouw sector en de aanverwante gevolgen die schadelijk zijn voor de omgeving.

Rusland kon zich terug vinden in de benadering dat het gebied niet slechts als een grensgebied beschouwd moet worden.

BEKIJK OOK
Beleid moet minder mensen behoeftig maken

Er is een grote zorg omtrent het gebruik van kwik en andere vormen van milieuvervuiling, welke geen grenzen kent. Ook het feit dat een grote groep personen in dat gebied woonachtig is en zowel aan de Surinaamse als de Franse kant hun woonomgeving hebben brengt met zich mee dat speciale aandacht van beide zijden wordt besteed om de ontwikkeling van het gebied op een verantwoorde manier ter hand te nemen.

De Franse ambassadeur gaf aan dat met een gezamenlijke aanpak, zoals een goedwerkende gemengde commissie, er middelen vrijgemaakt kunnen worden om Suriname te helpen bij een verantwoorde productie van onder meer milieuvriendelijke goudwinning in dat gebied. Hierdoor zouden de mogelijkheden voor het toerisme ter hand kunnen worden genomen.

Partijen besloten zich in te zullen zetten voor een goede samenwerking vanuit beide zijden, ook na de verkiezingen die in 2020 zullen plaatsvinden in Suriname.