fbpx

Frans internationaal adviesbureau staat regering-Santokhi bij

GFC NIEUWS- De regering-Santokhi is een samenwerking aangegaan met het gerenommeerd internationaal Frans adviesbureau Lazard.
Dit bureau zal de regering met advies bijstaan als het gaat om het herschikken dan wel herstructureren van de schulden van Suriname en haar ondersteunen bij de onderhandeling met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), de Wereldbank en andere internationale instituten.
Verder zal Lazard de regering professionele ondersteuning geven bij onder meer het aantrekken van investeerders. Het staatshoofd die de mededeling donderdag deed tijdens de regeringspersconferentie, sprak van belangrijk nieuws.
Er is reeds een aanvang gemaakt om uitvoering te geven aan de overeenkomst met Lazard en de komende dagen zal de samenleving inhoudelijk verder geïnformeerd worden. De president benadrukt dat dit resultaat is geboekt met een nieuwe regering aan de macht nadat Suriname in de afgelopen jaren in de wereld gepositioneerd is met een heel slecht imago; een land waarin er onvoldoende vertrouwen was, met een heel slechte rating en een dat niet instaat was haar leningen terug te betalen.
Het staatshoofd noemt Lazard een gezaghebbend bureau waarmee een regering die vertrouwen geniet samen kan werken. Suriname zal hiermee een nieuwe fase ingaan om haar economie te ordenen, haar schuldpositie te herstructureren. Samen met Lazard en het IMF zal ervoor gezorgd worden dat Suriname een zodanige financiële injectie kan krijgen om de economie weer te herstellen, maar tegelijkertijd ook vers kapitaal binnen krijgt voor het brengen van ontwikkeling.
De samenwerking is het resultaat van weken intensief onderhandelen en in het kader van het traject dat de regering bewandeld om de crisis waarin Suriname verkeert aan te pakken. Deel van dit traject is namelijk het aantrekken van instituten die zitten in de internationale banking, financing en advisory.
De regering heeft met zeker 7 gezaghebbende instituten intensief gecommuniceerd. Met hen is het crisisbeheersingsplan besproken en nagegaan wat hun inzichten zijn om de crisis nationaal en internationaal aan te pakken.
Uiteindelijk is gekozen voor Lazard als internationaal financieel adviesbureau. President Santokhi: “Lazards is een internationaal bedrijf met internationale naam en faam. Ze zijn gevestigd in 27 landen wereldwijd. Dit bedrijf heeft al financiële herstructureringsbijstand verleend voor wat betreft de schuldpositie van Ecuador en Argentinië, en die met succes afgerond. Ze hebben ook ervaring in onze eigen regio, te weten Haïti en Trinidad & Tobago en andere Centraal-Amerikaanse landen.”

BEKIJK OOK
Turkse crimineel aangehouden in Suriname