Frankrijk schiep gevaarlijk precedent met erkenning Guaidó, waarschuwt parlementariër

Redactie GFC Nieuws — Een groot deel van Frankrijk is zeer ontevreden over het regiem van Emmanuel Macron en wil hem niet meer als president. Wat nu, als de leider van de protestbeweging zich uitroept tot president van Frankrijk?

Frankrijk schiep met “het erkennen van een avonturier die zichzelf uitroept tot president” een gevaarlijk precedent, waarschuwt de Franse parlementariër Jean-Luc Mélenchon.

De voorman van de linkse partij La France Insoumise (Ongebogen Frankrijk) vergelijkt wat in Venezuela gebeurt met de huidige politieke onrust in Frankrijk.

Als Frankrijk Juan Guaidó erkent als president van Venezuela, “zal mijnheer Drouet president van de Republiek worden,” zegt Mélenchon. Hij verwijst naar een prominente figuur bij de Gele Hesjes, de beweging die Frankrijk sedert november op zijn kop zet met protesten tegen het bewind van Macron.

Maandag liet hij in een tweet weten dat “niet Frankrijk, maar alleen Macron Venezuela’s coupplegers steunt.”

Frankrijk is één van de Europese staten die in januari een ultimatum stelden aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro, en eisten dat het Zuid-Amerikaanse land binnen acht dagen verkiezingen zou houden.

Toen aan die eis niet werd voldaan, sloot Parijs zich aan bij Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en anderen en kondigde aan dat hij de zelfbenoemde Guaidó zou erkennen als de wettige heerser van Venezuela.

 

 

Overige berichten