Frankrijk dreigt journalisten die liegende overheid ontmaskerden, op te sluiten

Redactie GFC Nieuws — Drie Franse journalisten riskeren een maximale gevangenisstraf van vijf jaren omdat zij documenten onthulden die bewijzen dat hun regering loog. Uit geheime militaire stukken zou blijken dat functionarissen in de top van de Franse regering tegen het publiek gelogen zouden hebben over de Franse rol in de oorlog in Jemen.

Journalisten van Radio France en onderzoekswebsite Disclose publiceerden artikelen samen met The Intercept, Mediapart, ARTE Info en Konbini News. Daarin wordt gesteld dat het grootste deel van de militaire uitrusting die door Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is verkocht, door deze landen wordt gebruikt om oorlog te voeren tegen Jemen.

De artikelen zijn gebaseerd op een geheim document, opgesteld door de Franse militaire inlichtingendienst.

Uit het document blijkt dat de Franse overheid loog over haar betrokkenheid bij het conflict dat het leven kostte aan tienduizenden burgers en een hongersnood veroorzaakte waardoor minstens 85.000 kinderen stierven.

Frankrijk wilde deze informatie geheim houden en was woedend toen haar rol uitlekte. De betrokken journalisten werden vervolgens ondervraagd door de inlichtingendienst, maar weigerden vragen te beantwoorden.

Frankrijk dreigt de reporters achter de tralies te gooien. De journalisten denken dat de regering hiermee een voorbeeld wil stellen, om andere mediamensen af te schrikken staatsgeheimen te onthullen.

Overige berichten