fbpx
Frankrijk dreigt journalisten die liegende overheid ontmaskerden, op te sluiten

Redactie GFC Nieuws — Drie Franse journalisten riskeren een maximale gevangenisstraf van vijf jaren omdat zij documenten onthulden die bewijzen dat hun regering loog. Uit geheime militaire stukken zou blijken dat functionarissen in de top van de Franse regering tegen het publiek gelogen zouden hebben over de Franse rol in de oorlog in Jemen.

Journalisten van Radio France en onderzoekswebsite Disclose publiceerden artikelen samen met The Intercept, Mediapart, ARTE Info en Konbini News. Daarin wordt gesteld dat het grootste deel van de militaire uitrusting die door Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is verkocht, door deze landen wordt gebruikt om oorlog te voeren tegen Jemen.

De artikelen zijn gebaseerd op een geheim document, opgesteld door de Franse militaire inlichtingendienst.

Uit het document blijkt dat de Franse overheid loog over haar betrokkenheid bij het conflict dat het leven kostte aan tienduizenden burgers en een hongersnood veroorzaakte waardoor minstens 85.000 kinderen stierven.

Frankrijk wilde deze informatie geheim houden en was woedend toen haar rol uitlekte. De betrokken journalisten werden vervolgens ondervraagd door de inlichtingendienst, maar weigerden vragen te beantwoorden.

Frankrijk dreigt de reporters achter de tralies te gooien. De journalisten denken dat de regering hiermee een voorbeeld wil stellen, om andere mediamensen af te schrikken staatsgeheimen te onthullen.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.