Fouter kan het niet in Suriname: supermarkten met airco’s mogen open en markten moeten sluiten

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Verschillende experts vinden het onbegrijpelijk dat in het kader van de bestrijding van het virus, geairconditioneerde supermarkten in Suriname gewoon open mogen blijven, en markten, waar er juist meer luchtventilatie is, gesloten moeten blijven.

In plaats van meer mensen te stimuleren hun boodschappen zoveel mogelijk te doen in de buitenlucht, waar de kans op virusbesmettingen ruim 20 keer lager ligt, worden nu veel meer zielen de drukke winkels binnen geduwd, waar er geen of weinig luchtventilatie is.

“Het is een foute beslissing! De Surinaamse autoriteiten zouden juist alles aan moeten doen om dergelijke activiteiten naar buiten te verplaatsen en daar de 2- meter afstand controles opvoeren”.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Al langer dan een jaar wordt verkeerde uitleg gegeven over besmettingen coronavirus

“Nu worden de winkels steeds drukker, wat ook de risico’s op infecties vergroot”, aldus hun zienswijze.

De experts benadrukken dat recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat besmettingen veel sneller en makkelijker verlopen dan eerder werd gedacht.

Bij de klassieke variant van het coronavirus ging men er vanuit dat een besmette persoon anderen alleen kan infecteren als die gemiddeld langer dan 10 minuten op minder dan 1.5 meter fysieke afstand is geweest.

Verscheidende Amerikaanse, Indiase en Japanse deskundigen beweren dat die theorie allang is achterhaald. Met de nieuwe virusvarianten gaan de besmettingen razendsnel. Vooral in drukke niet goed geventileerde binnenruimtes zoals supermarkten en slagerijen.

Overige berichten