fbpx

Forse boete voor discriminerend verzoek om vooruitbetaling

Het Hong Shing restaurant in Toronto (Canada) eiste in mei 2014 dat een groepje klanten eerst moest betalen vóór zij konden worden bediend. Het Chinese restaurant moet nu mogelijk duizenden Canadese dollars schadevergoeding betalen.

Emile Wickham wilde met drie vrienden een vorkje prikken in het Hong Shing om zijn verjaardag te vieren.

Nadat de kelner hun bestelling had genoteerd, vroeg hij om onmiddellijke betaling: zo werkte dat bij Hong Shing, legde hij uit. Dat vond Wickham raar.

Toevallig?

De student van York University vroeg de overige gasten in het restaurant of zij misschien ook vooraf hadden moeten betalen.

emile wickham | GFC Nieuws
VINCE TALOTTA / TORONTO STAR

Alle klanten ontkenden. Wickham vroeg de bedrijfsleiding waarom de enige klanten die vooruit moesten betalen, toevallig de enige zwarten in de zaak waren.

Het restaurant gaf daarop de vrienden hun geld terug. In een verklaring zei het bedrijf dat er geen sprake was van discriminatie.

Hij had alleen enkele malen meegemaakt dat klanten vertrokken zonder te betalen; daarom werden gasten die bij hen niet bekend waren, altijd gevraagd vooruit te betalen.

Het Ontario Human Rights Tribunal oordeelde dat er geen enkel bewijs is gevonden dat zo’n regel bestaat. De vier vrienden waren vooraf niet op de hoogte gesteld van het beleid, zelfs niet toen zij vroegen waarom zij anders werden behandeld. Er was ook bewijs dat de witte klanten reguliere gasten waren.

Wickham zegt dat hij en zijn vrienden zich gefrustreerd voelden omdat hij ondanks zijn academische prestaties nog steeds werd behandeld als een tweederangsburger, getuigde hij.

“Hoe goed jij je ook kleedt, hoe goed je bent opgeleid of hoe goed jij je gedraagt, je wordt nog steeds gezien als gewoon een neger”, zei hij in zijn getuigenis.