fbpx
Formeel standpunt regering overname Afobaka

GFC NIEUWS- In de media circuleren berichten dat de Afobaka stuwdam zal worden verpand om daarmee de staatsschuld te verhogen.

Een oppositie partij kondigt aan dat alleen al met deze informatie de minister van Financiën moet worden opgesloten.

De regering wenst allereerst te benadrukken dat de dam niet kan en nooit zal worden verpand. Het is de grootste onzin en gewoon een onmogelijkheid. Deze fabel hoort niet thuis in de werkelijkheid van het draaien van onze economie.

De regering is van oordeel dat de beweringen een oneigenlijk verband trekken met slechts 1 doel. Het doel is om de aandacht af te leiden van het wezenlijk enorme voordeel voor de economie dat gepaard gaat met de overdracht van de Afobakadam en de krachtcentrales.

Het eigen bezit over de dam markeert een einde aan de winst die Alcoa maakte op Suriname, door de verkoop van elektriciteit opgewekt uit natuurlijk water tegen een kostprijsberekening die ver boven de wereldmarkt equivalentieprijs voor olie ligt.

De USD 50 tot 60 miljoen elk jaar die ging naar Alcoa in de USA houdt daarmee op. Suriname zal dit geld aan haar eigen ontwikkeling kunnen besteden.

De economische perspectieven verbeteren hierdoor enorm, en juist dit zal ons opereren in de internationale financiële markten versterken. Internationaal wordt hierover beschouwd dat Suriname het roer in eigen handen neemt.

De jaarlijkse uitsparing van USD 50 miljoen zal extra kunnen worden geïnvesteerd in de economie wat een veel gelijkwaardige basis schept voor internationaal zaken doen.

Na 55 jaar is de overname ook een geschiedkundige mijlpaal. Het markeert een stap vooruit op de weg naar verdere verzelfstandiging van onze economie.

Deze positieve stap stelt ons land in staat om in eigen beheer de bauxiet industrie te ontwikkelen, de energievoorziening efficiënt en toereikend te maken, en veelbetekenende nieuwe exportmarkten aan te boren.

De regering meent dat in de geschiedenis er meerdere vooruitstrevende stappen voor een hogere graad van soevereiniteit en vooruitgang zijn gezet, welke allen het waard zijn om gekoesterd te worden gebracht. De onafhankelijkheid van 1975 was van dergelijke aard. Ook toen waren er echter voorstanders en tegenstanders.

Weliswaar lag het aan het volk en haar leiders om de potentiële voordelen waar te maken en verder uit te bouwen. Dit is wederom het geval. De regering wil dan ook benadrukken dat zij zal voortgaan op de ingeslagen weg om hogere economische groei, meer werkgelegenheid, en betere energie voorziening te brengen naar alle delen van het land.

De regering verzekert dat over de Afobakadam niets anders dan een zorgzaam en economisch verantwoord beheer zal worden gevoerd.

Ten aanzien van het lenen in het buitenland gebeurt dit met alle zorgvuldigheid en het letten op het belang van Suriname in de productiesectoren, het onderwijs en de gezondheidszorg, de elektrificatie van het binnenland en de vergroting van het drinkwaterpotentieel en agrarische teelt. Om maar een paar van de projecten te noemen.

Het is niet de tijd om langs de kantlijn te staan en negativiteit te verkondigen. Het is zinloos om spookbeelden op te roepen. Met zijn allen werken aan de toekomst is hetgeen dat belangrijk is en Suriname een krachtige speler op de wereldkaart zal maken.

Meer nieuws

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Teveel zoetmakers nu ook gelinkt aan ADHD

GFC NIEUWS- Het gebruik van teveel fructose ( zoetmakers) wordt nu ook gelinkt aan ADHD( (attention deficit hyperactivity disorder), ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis…

De waardigheid van vrouwen

GFC NIEUWS- Onmenselijke vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, lijken vandaag de dag geen uitzondering meer te zijn….

CBB speelt in op klachten burgerij

GFC NIEUWS- Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft kennisgenomen van de vele klachten van de burgerij met betrekking tot haar dienstverlening. Dikke mensen slanken…