fbpx

Focussen op potentie Caricom voor meer ontwikkeling

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme is van oordeel dat Caricom-lidlanden zich meer op elkaar moeten richten. Dit zal ertoe leiden dat de onderlinge potentie beter benut zal worden, hetgeen zal resulteren in meer economische ontwikkeling.

“Wij kijken nog te veel naar afzetmarkten binnen Europa, terwijl wij onderling zoveel kunnen”, aldus minister Tsang in gesprek met TV6 News in Trinidad & Tobago. Hij sprak dit medium in de marge van de achttiende meeting van Caricom staatshoofden en regeringsleiders op Trinidad & Tobago.

De Caricom Single Market & Economy (CSME) betekent voor Suriname het toetreden tot een grote afzetmarkt. “Het Caribisch gebied telt ruim 44 miljoen inwoners. Voor ‘kleine’ landen als Suriname is dat een grote markt. Als wij deze markt tot ontwikkeling brengen en toetreden, dan zal het wederzijdse voordelen opleveren.”

OOK INTERESSANT
Solidariteitsactie IRRS voor bewoners gebieden met vervuild drinkwater in Brokopondo

De minister zegt verder: Wij zullen ons meer moeten richten op de onderlinge economische ontwikkeling binnen de regio, voordat wij zaken kunnen doen met de grotere landen. “Waarom doen we geen zaken met Afrika, de Pacifische landen?” Er is zoveel dat we gezamenlijk kunnen doen, maar we blijven ons richten op Europa, vanwege de traditionele handelsrelaties”, aldus minister Tsang.

Voor wat betreft het uitbreiden van mogelijkheden op het gebied van toerisme zegt de minister dat er versoepeling van het visumbeleid binnen de regio nodig is. Toeristen uit andere regio’s kunnen hierdoor dan ook makkelijk verschillende bestemmingen aandoen. “Een vliegreis naar Miami kost de passagier goedkoper dan een reis naar Trinidad & Tobago. We zullen deze barrières moeten opheffen”, stelt minister Tsang resoluut.(GFC)