Terwijl Suriname vol inzet op de toekomstige opbrengsten uit olie en gas, dreigt het land belangrijke kansen te missen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
De wereld bereidt zich voor op een digitale revolutie, maar in Suriname blijft die ontwikkeling nog op de achtergrond.
De regering focust sterk op de olie- en gassector, met als blikvanger het offshoreproject in Blok 58.
Volgens ramingen kan Suriname in de komende twintig jaar tot tien miljard Amerikaanse dollar verdienen aan olie.
President Chandrikapersad Santokhi kondigde daarom het programma ‘Royalty’s Voor Iedereen’ aan, waarbij burgers via een speciaal fonds kunnen meedelen in de toekomstige olie-inkomsten.
De hoop op economische groei via olie is groot.
Maar onderzoek van GFC Nieuws wijst uit dat deze eenzijdige focus risicovol is. Terwijl olieprojecten pas vanaf 2028 volledig op gang komen, voltrekt zich wereldwijd een stille revolutie via AI.
Ondertussen waarschuwen experts dat kunstmatige intelligentie mogelijk sneller dan olie de samenleving gaat hervormen.
Techondernemer Elon Musk stelde deze week in Riyadh (Saudi-Arabië) dat we op korte termijn moeten rekenen op de komst van miljoenen AI agents: digitale software-entiteiten die zelfstandig taken uitvoeren waar nu vaak nog mensen voor nodig zijn.
AI agents verschillen van simpele bots. Ze begrijpen context, leren van interacties, en kunnen complexe processen aansturen.
Denk aan een AI agent in een ziekenhuis die patiëntendossiers doorneemt en behandelopties voorstelt.
Of een AI die belastingaangiftes automatisch verwerkt, klantvragen beantwoordt of zelfs juridische documenten opstelt. In veel landen nemen overheden en bedrijven deze technologie al op in hun dagelijkse processen.
President Santokhi erkent het belang van AI. Tijdens een internationale conferentie in maart 2025 gaf hij aan dat kunstmatige intelligentie bedrijven niet alleen verandert, maar ook versterkt. Toch blijft de praktische toepassing in Suriname nog achter.
Volgens DataSur-directeur Anvit Ramlakhan is het onvermijdelijk dat AI onderdeel wordt van Surinaamse bedrijfsprocessen.
Hij ziet zelfs mogelijkheden voor lokale bedrijven om eigen AI-toepassingen te ontwikkelen, afgestemd op de realiteit in het land. In de praktijk zijn die stappen echter nog beperkt.
Zonder gerichte investeringen in digitale kennis en technologie kan Suriname achterlopen.
Niet alleen economisch, maar ook op de arbeidsmarkt, waar AI bestaande banen kan vervangen.
De vraag is of we wel voldoende voorbereid zijn op die verschuiving, terwijl de blik nu vooral op olie gericht blijft.

P. Peterson is redacteur bij GFC Nieuws. Hij schrijft over gezondheid, lifestyle, technologie, misdaad en mondiale kwesties. Zijn scherpe blik en brede interesse geven het platform extra diepgang.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.