fbpx
Fit zijn op oudere leeftijd

Waarom zou je het rustig aan moeten doen omdat je 80 jaar oud bent? En is het niet gezellig om deel te zijn van een groep atleten, hardlopers, die voornamelijk uit heren bestaat? Laten we eerlijk zijn, meer mensen besteden aandacht aan fit zijn in vergelijking met 15 jaar geleden.

Er worden zeker meerdere 5 km trimlopen en allerlei fitnessactiviteiten georganiseerd door bedrijven en andere organisaties. Maar wat is de drijfveer van enkele oudere dames om hun adrenaline wat meer te laten stijgen wanneer anderen juist eraan denken om hun benen in bed te laten rusten?

Martha Pool-Jessurun, 80 jaar oud(zie foto), is een vroege ochtend vogel die drie tot vier keer per week naar de tennisbaan gaat rond half zeven. Dit is het geval voor wel meer dan 40 jaar. Het tennissen begon in Suriname als tiener maar duurde niet lang.

Toen ze in Nederland woonde en haar kinderen wat ouder waren pikte ze het weer op rond haar 38ste. Ze nam serieus lessen en stopte niet meer met het slaan van de tennisballen tegen haar racket. Martha had echt niemand nodig om gestimuleerd te worden. Ze heeft het gewoon in zich en is niet van plan om het spel in te ruilen voor een andere tak van sport.

“Terug in Suriname speelde ik eerst wedstrijd tennis in dames enkelspel maar daarna in dames dubbel- en mixed dubbel spel,” zegt Martha. Zij en haar tennispartner werden zelf kampioen dames dubbel, vijf jaar geleden in de B-categorie.

“In 2009 ontving ik een award ‘Tennis heldin van het jaar’ ,van de Surinaamse Tennis Bond voor mijn inzet in tennis”, zegt ze met een glimlach.

De recreatiegroep waar ze deel van uit maakt bestaat uit iets van 10 mensen. Zondags komt men bij elkaar en men speelt om de beurt voor enkele uren.

Pool-Jessurun haar bijnaam is ‘de vliegende grootmoeder’ en ze is tevens ook de oudste van de groep. Om de zoveel maanden zorgt de groep ervoor dat er ook een lekker ontbijt is, om voldoende energie binnen te krijgen.

Martha beseft dat er weinig actieve vrouwen rondlopen zoals zij op de tennisbaan en vraagt zich af waar dat aan ligt…………….

Maar denkt zij eraan om binnenkort te stoppen? “Nee, natuurlijk niet! Ik heb nergens last van en ga door net zolang ik dat kan!

Tanya Frijmersum (auteur)
Lesley Tjon (fotograaf)

Wordt vervolgd op zondag 29 maart

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…