fbpx
Fit zijn op oudere leeftijd

Dit is het tweede deel van het artikel ‘Fit zijn op oudere leeftijd”. Deel 1 verscheen op zondag 22 maart 2015.

Toen werd Martha Pool-Jessurun, 80 jaar oud, belicht. Zij is een vroege ochtendvogel die drie tot vier keer per week naar de tennisbaan gaat rond half zeven. Dit is het geval voor wel meer dan 40 jaar.

Enkele jaartjes jonger maar zeker ook actief is Yvonne Stroij-Fernandes. Haar naam wordt meestal rond de maand juli genoemd in de media vanwege haar deelname aan de Staatsolie zwemmarathon.

Op 1 juli deed ze voor de vijftiende keer mee aan de 40ste Staatsolie zwemmarathon(zie foto) die rond de 18 km is in de Surinamerivier. Verscheidene keren ontving ze een award voor het feit dat ze de oudste dame was.

“Ik denk dat het in mijn familie zit want mijn ouders waren beide ‘open water’ zwemmers die lange afstanden voltooiden. Ik kreeg de smaak te pakken toen ik iets van drie jaar oud was”. Voor zover ze zich kan herinneren heeft ze iets van 30 keer lange afstanden in ‘open water’ gezwommen in Suriname.

Jaren terug was het verplicht om mee te doen aan een test van 12 km voor de marathon van Domburg naar Paramaribo.

Yvonne heeft ook op Sint Maarten gewoond waar ze meedeed aan zwemevenementen in de oceaan. Trouwens, niet alleen van zwemmen hield ze maar vroeger deed ze ook aan rennen en stevig wandelen. Toen ze knieklachten kreeg weerhield dat haar niet om haar benen nat te laten worden!

“Het werd me aanbevolen om van schoolslag naar borstcrawl over te schakelen, dus doe ik dat al geruime tijd, “geeft ze aan. Vanwege ongerustheid van haar directe omgeving, deed ze enkele jaren niet mee aan de Staatsolie zwemmarathon maar vond het een goede afsluiting om dit in 2014 weer te doen.

Haar familie en vrienden zijn altijd trots op haar geweest als ze de eindstreep behaalde aangezien men het toch wel een beetje een enge aangelegenheid vond. Er zijn mensen die gestimuleerd raken door haar als ze merken wat mogelijk is op oudere leeftijd.

Alhoewel Yvonne geen lange afstanden meer zal afleggen in de toekomst, zal ze zeker doorgaan met drie tot vier keer per week zwemmen in het zwembad van 1 tot 1 ½ km.

Ja, inderdaad, deze 71-jarige vroegere zweminstructrice en zwemexaminator, zal gewoon doorgaan met haar lichaam bewegen in het water!

Tanya Frijmersum (auteur)
Lesley Tjon (fotograaf)

Wordt vervolgd op zondag 5 april.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.