fbpx
FISO wordt geëvalueerd

Het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) wordt grondig geëvalueerd. Speciaal hiervoor is een commissie geïnstalleerd die deze kwestie goed in kaart gaat brengen. Op dinsdag 19 mei 2015 heeft minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken de leden van deze werkgroep geïnstalleerd.

Het FISO systeem werd in maart 2009 ingevoerd ter vervanging van het Ambtenaren Bezoldigingsbesluit (ABB) met als doel het creëren van rechtvaardige bezoldigingsverhoudingen binnen en tussen de verschillende beroepsgroepen alsmede bij de administratieve- en technische en algemene functies binnen de overheid.

FISO heeft concreet aan aantal zaken opgeleverd, zei minister Leilis. Er kan gewezen worden op een functiebeschrijvings- en functie waarderingsmethode, een nieuwe bezoldigingsstructuur, een concept regelgeving ten aanzien van het beschrijven en waarderen van functies.

Ook is er volgens een persbericht van Biza een conceptregelgeving geproduceerd ten aanzien van het maken van bezwaar en een concept bijstelling van de Personeelswet waarin bepaalde noodzakelijke FISO-elementen ter waarborging van het systeem zijn verwerkt.

Volgens Leilis is de inpassing van de landsdienaren in een vrij woelig proces gerealiseerd waarbij het ontbreken van functiebenamingen in beschikkingen of resoluties van landsdienaren voor de meeste problemen heeft gezorgd. Om zoveel mogelijk alle landsdienaren in te passen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in december 2010 en in januari 2011 een interdepartementale registratie georganiseerd voor die landsdienaren die op dat moment nog geen FISO inpassing hadden ontvangen.

Ook werd er in 2011 gebruik gemaakt van de door het ministerie ontwikkelde Functie classificatie methode. Volgens minister Leilis waren daarmee alle problemen niet verholpen. Alle ministeries zijn aangeschreven om de gesignaleerde knelpunten te listen en oplossingsmodellen aan te dragen. De commissie moet nu de grondige evaluatie uitvoeren en met aanbevelingen en bevindingen komen.

Commissievoorzitter Charlo Stijnberg (Biza) gaf in zijn speech aan, dat de werkgroep haar uitdagingen niet uit de weg. Er moet veel gedaan worden om de FISO-problemen uit de wereld te helpen. Het heeft voor arbeidsonrust gezorgd omdat mensen niet wisten wat hun verdere positie is. De commissie zal er alles aan doen om met voorstellen te komen die kunnen zorgdragen voor de verdere rust en zekerheid onder de landsdienaren.

De commissie bestaat verder uit:

Ronald Hooghart (CLO), Dorothy Telting (CLO), Mevr. M. Risseeuw (CLO), Sandya Khedoe (Financien), Joyce Roseval (Onderwijs), Romeo Chin A Loi (COL), Jeffrey Joemmanbaks (BiZa), Jules Richaards (BiZa), en Maya Srihar Doobe (BiZa).

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…