fbpx
Facebook Pagelike Widget

First lady steekt dia aan in Saramacca

GFC NIEUWS- In Groningen, Saramacca, is de aanzet gegeven tot de viering van het Divali-feest.

Bij het districtscommissariaat had first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry vandaag de eer om de dia aan te steken in aanwezigheid van districtscommissaris Sherin Bansi-Durga, leerlingen van OS Jarikaba en seniorenburgers.

Het Divali-feest wordt gevierd op 14 november. Volgens de hindoeïstische mythologie zijn er een aantal redenen waarom de Hindoes over de gehele wereld dit lichtjesfeest vieren. De terugkeer van Lord Rama naar zijn koninkrijk Ayodhia na het verslaan van Ravana, de koning van Lanka. De overwinning van Lord Krishna op demon Narkasura. Divali is ook gewijd aan Maha Laksmi, de gemalin van God Vishnu, de personificatie van licht, geluk, voorspoed, wijsheid en het symbool van de ideale vrouw.

Santokhi-Seenacherry gaf aan dat ondanks de moeilijke periode welke wij als land meemaken, er hoop is op een betere toekomst. “Grote delen van de bevolking zijn in armoede gedompeld, ons land is terechtgekomen in een totale crisis, maar ondanks alle problemen zeg ik dat er hoop is. Divali symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van waarheid op de onwaarheid en van recht op het onrecht”, sprak de presidentsvrouw.

Volgens haar is dit lichtjesfeest niet alleen een periode van feesten, maar ook een oproep naar eenieder om zijn of haar eigen duisternis onder ogen te zien en deze duisternis te laten verdwijnen door het vinden van innerlijk licht en uiteindelijk vanuit dit licht te leven en te werken.

De presidentsvrouw heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om symbolisch enkele pakketten te overhandigen aan senioren burgers.

Dc Bansi-Durga gaf mee dat Divali drie boodschappen heeft. De eerste is dat properheid en hygiëne zeer belangrijk zijn. “Daarom zien Hindoes het als een morele plicht om de dag voor Divali hun huizen en leefomgeving grondig te reinigen.”

De tweede boodschap is dat wij in staat zijn om de meest ellendige situatie te kunnen veranderen door gebruik te maken van ons intellect en de derde is dat kennis waardevol is en de moeite waard om na te streven. “Het aansteken van de dia tijdens Divali symboliseert dit idee.”

Zowel de first lady als de burgermoeder wensten eenieder een vreugdevolle viering van dit lichtjesfeest toe.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…