Financiënminister Hoefdraad hoopvol over 2019

“Reserves klimmen omdat de inkomsten toenemen en we hebben een veel beter jaar gehad dan de afgelopen jaren”, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Deze ontwikkeling is te danken aan de exportopbrengsten van olie en goud en de niet mijnbouwexporten op basis van een betere koers”.

De bewindsman legt uit dat er sprake is van weergave, waarbij de importen behoorlijk zijn terug gedrongen. “Er is lokaal veel meer te krijgen, ofschoon er veel aan rommel binnenkomt op de planken van de supermarkten; Daar moet er ook serieus aan gewerkt worden. We hebben in het midden van de crises ook zeer zware periodes gekend, waarbij er nauwelijks sprake was van een maand reserve”, aldus de minister aan het NII.

Vervolgens geeft de minister aan dat ervoor moet worden gezorgd dat het dekkingsplafond stabiel blijft en omdat te kunnen blijven realiseren is de roep voor exportbevordering toegenomen. Niet alleen de traditionele sector, olie en goud, maar ook andere sectoren moeten beter op gang komen.

De toerismesector lijkt misschien geen export, maar toerisme is wel een valutaverdiener. Ook daar is extra ondersteuning voor nodig. Het klimaat voor het bedrijfsleven moet worden verbeterd, zodat investeren in die sectoren aantrekkelijk wordt. De overheid moet ook verder met het bezuinigingstraject dat vanaf 2015 goed is ingezet, geeft de bewindsman desgevraagd aan.

Minister Hoefdraad ziet 2019 als een uitdagend jaar en zegt dat het aansluitend op het afgelopen jaar, veel beter zal zijn dan 2015 en 2016. Hij geeft verder aan dat er genoeg sectoren zijn waar er nooit in is geïnvesteerd.

Het overheidsapparaat zal de baangarantie en de sociale aspecten van ons beleid intact moeten houden, maar ook de volkshuishouden in stand houden is van essentieel belang. De noden zijn ons allen bekend, doch zijn er ook genoeg oplossingsmodellen. Het managen van een financieel beleid heeft een wetenschappelijk karakter en is ook een kunst van creatief denken van hoe het beter kan.(GFC)

Overige berichten