fbpx

Financiën: solide economisch herstel in zicht

Juiste beslissingen op fiscaal gebied bewegen Suriname naar een solide economisch herstel. Dit zegt het ministerie van Financiën. Fitch Ratings heeft recentelijk een rapport uitgebracht dat met de nodige uitdagingen volgens het ministerie wij ons land met succes vooruit hebben geholpen.

Terwijl Fitch Ratings het land beoordeelt met een B-, komt Suriname snel dichter bij het volgende niveau (B). De menselijke ontwikkelingsindex van Suriname bereikte 48,1%, wat 7,5% meer is dan de B-mediaan (40,6%). Bovendien is het Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking in ons land (USD 6.302) bijna het dubbele van de B-mediaan (USD $ 3.485).

Onomstotelijk is stabiliteit een realiteit, haalt het ministerie aan. Fitch Ratings rapporteert dat de inflatie in maart, jaar op jaar daalde tot 8,6%, na een gemiddelde van 22% in 2017 en 55% in 2016, en het agentschap verwacht dat de inflatie eind 2018 jaar op jaar zal teruglopen tot 7%.

BEKIJK OOK
Santokhi: “Volk leiden op pad van welzijn en welvaart”

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek heeft recentelijk meer inflatiecijfers vrijgegeven voor april tot en met juni, waaruit blijkt dat de inflatie verder afneemt. “Er is nog heel veel te doen en ondanks de vele uitdagingen zijn we absoluut op de goede weg”.

Fitch Ratings verwacht dat het overheidstekort van Suriname, volgens het GFS MODEL, geleidelijk zal terugvallen van 7,9% van het bbp in 2017 tot 6,1% in 2018 tot 5,4% in 2020, aangedreven door sterkere olie- en goudexporten. Mede door het gevoerde regeringsbeleid verwacht het agentschap een gemiddelde reële groei van 1,8% in 2019-2020.

“Eenieder is nodig om ons land vooruit te helpen, en laten we dit doen door middel van een constructieve dialoog en hechte samenwerking”, aldus het ministerie.