fbpx
Financiën: Moody’s voltooit periodieke rating-analyse Suriname, rating ongewijzigd

GFC NIEUWS- Eind januari heeft het Moody’s team een rating-evaluatie voor Suriname afgerond en een persbericht uitgegeven.

Haar evaluatie voert aan dat het B2 kredietprofiel van Suriname met stabiele outlook nog steeds wordt ondersteund door de huidige economische kracht van het land ondanks er sprake is van een relatief kleine omvang van haar markt en beperkte productie diversificatie. Het B2 kredietprofiel verhoudt zich in ieder geval tot enkele andere gelijk-gewaardeerde landen, schrijft het ministerie van Financiën.

Het ratingbureau merkte ook op dat het land nog steeds gevoelig is voor externe schokken en risico’s als gevolg van de liquiditeitsbehoefte van de overheid.

Over dit laatste is Moody’s gezichtspunt dat de opties om aan grote financieringsbehoeften te voldoen een beperkte range inhouden.

Suriname’s B2 rating omvat voorts dat Suriname’s bestuurskracht (governance), als gevolg van institutionele beperkingen met betrekking tot beleidseffectiviteit en uitvoering, tot b3 gerekend worden, terwijl de hoge schuldenlast van de overheid een “caa2” fiscale kracht meting oplevert.

“Al met al geeft de analyse dus aan dat Moody’s de economische groei erkent en vooralsnog stabiele verwachtingen koestert,” voert Financiën verder aan.

Het agentschap heeft aangekondigd dat het eerstvolgend bezoek aan Suriname, gepland voor augustus, een evaluatie voor een ratingactie zal behelzen.

De twee ratingbureaus die samenwerken met de Surinaamse overheid zijn Moody’s en Standard & Poor’s.

De autoriteiten staan voortdurend in contact met deze twee agentschappen om ze van de vereiste meest recente informatie te voorzien. Dit vindt zowel binnen als buiten Suriname plaats. Voorts, bezoeken deze twee ratingbureaus Suriname ook regelmatig en werken dan ter plekke aan de hand van diverse directe gesprekken hun informatie bij.

“Het in stand houden van de rating wordt door de Surinaamse autoriteiten als positief ervaren en ze zetten het pad van economische en sociale hervormingen onverstoorbaar voort,” aldus Financiën.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…