fbpx

Financiën, CBvS en LVV bekijken financiële modaliteiten voor verdere ondersteuning agrarische sector

GFC NIEUWS- Naar aanleiding van de strikte voorwaarden bij bankinstelling, waarbij ondernemers in de agrarische sector vaak niet direct geholpen kunnen worden aan minder duur kapitaal, wordt thans door het ministerie van LVV in overleg met de financiële autoriteiten zoals de minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank van Suriname nagegaan welke financiële modaliteiten mogelijk zijn om de groep tegemoet te komen.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in dat kader overleg gepleegd met de top van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Suriname.

Het is overigens bekend dat het lokaal moeilijk is om aan kapitaal te komen waardoor gezocht wordt om via buitenlandse instellingen zoals de IDB en andere internationale financiering instellingen dit kapitaal beschikbaar te stellen.

Het (garantie)fonds zal voor de totale agrarische sector mogelijk zijn om hierdoor de sector te stimuleren en ze als basis garantie te bieden dat de overheid achter hen staat. De fonds moet agrariërs in staat stellen om een lening te nemen met een dekking van de staat zodat die zichzelf terug kan betalen.

OOK INTERESSANT
Zwaar mishandelde man die op wegdek viel en werd overreden overlijdt in ziekenhuis

Volgens Parmessar is het goed om naast het kredietfonds en andere mogelijkheden ook andere fondsen te hebben die direct beschikbaar zijn met een zacht rentepercentage om de agrariër te ondersteunen in het proces tot verdere ontwikkeling binnen de sector.

In dat kader zal hij er alles aan doen om internationale organisaties en banken zover te krijgen zoveel mogelijk fondsen beschikbaar te stellen. Wij moeten als overheid de garantie bieden en input creëren als wij inderdaad willen werken aan de ontwikkeling en het opzetten van een voedselschuur binnen de regio, aldus Parmessar.

De IDB is intussen bereid gevonden om hieraan te werken. Verder is de IDB bereid om een deskundige ter beschikking stellen van het ministerie om technische bijstand te dienen.