fbpx

Financieel-getergde SLM nog dieper de put in vanwege miskoop

INGEZONDEN– De Boeing Triple zeven was vanaf het begin een miskoop die gezien het slechts management bij de SLM op geen enkele manier zou kunnen concurreren met andere maatschappijen en al zeker niet met de KLM op de Mid-Atlantische route.

Luchtvaartdeskundigen hadden voor de aanschaf van deze Boeing, die de naam ‘Bird of the Green Paradise’ kreeg, hiervoor gewaarschuwd.

Nu is besloten om de B777-200ER van de al financieel-getergde Surinaamse Luchtvaart Maatschappij vroegtijdig terug te geven aan Boeing.

Op 23 februari maakte het bedrijf bekend dat zijn kist al enige tijd aan de grond is vanwege technisch onderhoud. De hoge kosten die daarmee gepaard gaan, kan het bedrijf niet opbrengen, dus is besloten om de kist terug te geven.

Dit terwijl het vliegtuig nauwelijks commerciële vluchten heeft uitgevoerd, vanwege de coronapandemie, maar meer nog omdat er zeker een jaar gewacht werd voordat het toestel luchtwaardig en gecertificeerd kon worden.

De PZ-TCU, zoals de Boeing geregistreerd staat, is een voormalig Singapore Airlines-toestel. Het vliegtuig had eigenlijk al begin vorig jaar de Airbus A340 van de SLM moeten opvolgen, maar vanwege de perikelen bij de certificering duurde dat veel langer dan verwacht.

Het is nog maar twee maanden geleden dat de 777 na langdurige vertraging eindelijk commercieel werd ingezet tussen Paramaribo en Schiphol.

BEKIJK OOK
Suriname Business Forum maakt zich sterk voor kansrijk ondernemersklimaat

Het vliegtuig staat echter sinds begin februari geparkeerd op Schiphol. Het streven is, om bij consensus met Boeing, het vliegtuig reeds de komende week te vliegen naar een door Boeing nog te bepalen locatie.

Voorlopig wordt de lijndienst tussen Paramaribo en Schiphol dus door Air Belgium gevlogen met een Airbus A340. Wat het besluit op de langere termijn betekent voor deze route, is nog onbekend.

De twee tot drie maanden waarin met een kist van Air-Belgium wordt gevlogen op Nederland zullen gebruikt worden om een vervanging te zoeken voor de Boeing.

Het kost minimaal 650.000 US dollar per maand om een kist te huren voor de vluchten. Dat is financieel niet verantwoord, vanwege de reisbeperking door de Covid-19-pandemie en ook omdat het al jaren financieel heel slecht gaat met de SLM.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: KLM bijna failliet, hoe lang steunen wij SLM nog met ons zuurverdiende belastinggeld?