fbpx

Filipijnse president versus katholieke kerk: Jezus ‘niet indrukwekkend’

De Filipijnse president Rodrigo Duterte vindt Jezus Christus niet bepaald indrukwekkend. Hij noemt het belachelijk dat een god zich laat kruisigen: “Ik ben God en jij wilt mij kruisigen?! Motherf****r. Ik zou zeggen: ‘Bliksem, vernietig ze allemaal. Verbrand alle ongelovigen.”

Duterte deelde zijn opvattingen over de hoekstenen van het christelijk geloof zaterdag tijdens een ceremonie in Kidapawan City (Cotabato). De doctrine van de heilige drie-eenheid noemde hij “dom”, en hij vond het “niet indrukwekkend” dat een ware god zich zou laten kruisigen.

Bid thuis

Over de kruisiging zei hij: “’Jouw God werd aan het kruis genageld. F ** k! Niet indrukwekkend.”

Daar bleef het niet bij, want ook over katholieke heiligen had hij een mening: “Sint Catalina, Sint Anne, Sint Thomas, Sint Sebastian, Sint Rodrigo, ze zijn niets … Ik ken ze niet. Kijk, die documenten werden 3000 jaar geleden geschreven. Waarom zouden ze nu om ons leven geven?”

BEKIJK OOK  Tjong-Ahin: klimaatbeleid geen zaak van de regering alleen

“Je bidt al naar één God, dan ga je bidden voor deze vervloekte heiligen. Er is maar één God,” doceerde de president.

Duterte heeft vaker laten blijken dat hij weinig opheeft met de katholieke kerk, waar hij als jongen misbruikt zou zijn.

In november riep hij parochianen op geen geld te geven aan de kerk, die hij beschuldigde van corrupt gedrag. “Bouw een kapel bij je eigen huis en bid daar. Je hoeft niet naar de kerk te gaan om deze idioten te betalen,” zei hij destijds.