fbpx

Ferrier prijst inzet NAKS voor behoud Afro-Surinaamse cultuur

GFC NIEUWS- Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur prijst de organisatie NAKS voor hun inzet voor het behoud van de Afro-Surinaamse cultuur.

Na Afrikan Kulturu fu Sranan (NAKS) heeft voor de derde maal de Iconen Kalender uitgebracht.

“Deze nalatenschap mag niet verloren gaan. We zullen dit blijven ondersteunen,” aldus de minister bij de launch.

Ze maakte verder bekend dat zij NAKS heeft aangemeld bij de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). De bewindsvrouw hoopt hiermee globale erkenning te geven aan de organisatie.

De voorzitter van NAKS, Siegmien Staphorst, zegt dat de samenstelling van de kalender en de expositie moeilijk ging. De informatievergaring verliep moeizaam, aangezien de benaderde personen niet of slecht archiveren.

De organisatie zelf is bezig een permanente expohal te bouwen, waar het levenswerk van de iconen permanent zullen staan. Dit als onderdeel van hun Scholenproject, om vooral onder de jeugd de bewustwording over Surinaamse iconen te vergroten.

Het MinOWC zou volgens voorzitter Staphorst hiermee kunnen helpen, door de iconen over te nemen en te plaatsen in de geschiedenisboeken. Dit verzoek past precies binnen de huidige hervormingen van het onderwijs.

Het curriculum van onder meer leerjaar zeven en acht (de vijfde en zesde klas) wordt immers herschreven. Minister Ferrier ziet graag dat de Surinaamse kinderen leren trots te zijn op wie ze zijn, door hen met bekende Surinamers te confronteren.

BEKIJK OOK
COVID-19-gevallen in Pan-Amerikaanse regio blijft stijgen

De iconen voor 2020 zijn:

Henk Tjon† (theaterregisseur en medeoprichter Ala Kondre Dron en Carifesta)
Henk Mac Donald† (componist en arrangeur)
Pake† (Severinus Schmidt, natuurgenezer en kruidenkenner)
Ir. Frank Essed† (politicus, oud-voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond)
Norine Baarn (zus van Wilgo Baarn, pionier van NAKS)
Mavis Noordwijk (muziekpedagoog, koordirigent)
Tante Jacqueline Molly (populaire tv-presentator van kinderprogramma’s)
Esseline Fabies† (m.b.a. Ma Es, zangeres van traditionele Afro-Surinaamse liederen)
Esseline Polanen† (apotheker, oprichter Apotheek Polanen)
Joyce Ooft† (medeoprichter van de Nationale Vrouwen Beweging, actrice in ‘Wan Pipel’)
Aleks de Drie† (Banya kenner, zanger, meesterverteller)
Jack Uden (eigenaar Jack Tours & Travel Services)

Na de bekendmaking van de iconen werden awards uitgereikt aan hen die nog in leven zijn. Voor de overleden iconen namen nabestaanden de onderscheidingen in ontvangst.

Het officieel gedeelte werd afgesloten met de opening van de expositie. Minister Ferrier en voorzitter Staphorst knipten samen het lint hiervoor.

Het idee voor de iconenkalender ontstond in 2017 toen Naks haar zeventigste jaardag vierde. De teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Sranantongo, om zodoende het gebruik van deze taal te promoten.

Er is per icoon ook een passende “odo” geplaatst, voor de bewustwording over dat stukje cultureel erfgoed.

De Sranantongo-werkgroep van Naks en het Eufrie-documentatiecentrum voor de Afro-Surinaamse cultuur zijn de trekkers van dit project.