Feestelijke afsluiting microproject Hollandse Kamp

GFC NIEUWSREDACTIE- Op 6 november werd op feestelijke wijze het ‘Taal & Toekomst project Hollandse Kamp’ in Suriname afgesloten.

Het ochtendprogramma bestond uit een formeel gedeelte met de nodige speeches, de overhandiging van traditionele instrumenten aan de culturele groepen Bisri Ponokon en Wabokwa en de uitreiking van certificaten aan de cursisten die de Arowakse taalcursus succesvol hebben afgerond.

Een bijzonder hoogtepunt was de vertoning van de video ‘Behoud en overdracht van de Lokono taal en cultuur in Hollandse Kamp’.

Het dorpsbestuur heeft vanwege de huidige Covid situatie in het land ervoor gekozen om in klein verband deze bijzondere activiteit te organiseren.

Naast de gemeenschap zelf behoorden tot de genodigden de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana, en de waarnemend directeur van Bureau VIDS, Cylene France.

In zijn toespraak zei minister Jubithana: “Ik ben vandaag hier gekomen niet om beloftes te doen, maar om deel te zijn van de oplossing. Onze Inheemse taal moet ons bindmiddel zijn. Ik ben bereid om ook mijn schouders onder het werk te zetten. Vandaag de dag hebben we een Lokono app. Laat het niet hierbij blijven; laten we ook ernaar toe werken dat de andere Inheemse talen ook als een applicatie toegankelijk zijn, zodat wij die kunnen leren en trotser worden op onze Inheemse identiteit. Het project is een mooi initiatief. Laat het tot voorbeeld zijn van onze jongeren en de generaties na ons. Dat het ook ondernemerschap mag stimuleren!”

De hoofdbasja van Wit Santi, Michael Swedo, maakte van deze gelegenheid gebruik om een aantal exemplaren van het boek over de geschiedenis van Wit Santi te overhandigen aan het bestuur van Hollandse Kamp. Wit Santi en Hollandse Kamp hebben een gemeenschappelijke geschiedenis en grondgebied, en dit is vastgelegd in het boek “Wit Santi, onze geschiedenis”.

Wit Santi en Hollandse Kamp hebben beiden van 2019-2021 een microproject uitgevoerd onder begeleiding van Bureau VIDS als onderdeel van het Indigenous Navigator project en met financiële ondersteuning van de Europese Unie.