fbpx

Feestdagen zorgen voor extra stress bij mensen met diabetes

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Bijna de helft (49%) van de mensen met diabetes type 2 zegt dat het onder controle houden van hun aandoening tijdens de vakantieperiode moeilijker is dan andere tijden van het jaar.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek voor de American Heart Association en American Diabetes Association.

Uit de online enquête onder meer dan 1.000 Amerikaanse volwassenen van 45 jaar en ouder bleek dat het op schema blijven met gezondheidsdoelen de grootste zorg voor het vakantieseizoen was onder respondenten (28%), gevolgd door financiën (15%) en veilig bij elkaar komen in het kader van de pandemie (14%).

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Aanzienlijk herstel patiënten met levensbedreigende huidziekte door nieuw medicijn

Het managen van diabetes het hele jaar door is van cruciaal belang voor het voorkomen van ernstige complicaties zoals hartaandoeningen, beroertes en chronische nieraandoeningen.

BEKIJK OOK
Tien minuten durende scan maakt genezing meest voorkomende oorzaak hoge bloeddruk mogelijk

Deze zijn volgens experts grotendeels te voorkomen.

Wat voeding betreft, gaf bijna driekwart (73%) van de respondenten aan, veel of volledige controle te hebben over hun voedingskeuzes tijdens een normale week, vergeleken met iets meer dan de helft (52%) tijdens een vakantieweek, zoals Kerstmis.

De feestdagen bieden volgens deskundigen uitdagingen om het hart gezond te houden voor veel mensen, maar vooral voor degenen die aandoeningen hebben die nauw verbonden zijn met dagelijkse voeding, zoals diabetes type 2.