Familiebezoek of kennisbezoek levert ook risico's op, coronavirus discrimineert niet

Het verkeerd idee dat je gewoon op bezoek kan gaan bij je familie, vrienden of kennissen zonder 2 meter afstand te bewaren en je handen goed te wassen blijkt in Suriname helaas nog steeds wijdverbreid.

Ik hoor het haast dagelijks van mijn eigen familieleden, vrienden en kennissen. Zij gaan alsof er niets aan de hand is gewoon bij elkaar op bezoek en houden op geen enkele wijze rekening met de geadviseerde afstand die zij van elkaar moeten houden.

Uit gesprekken met hen heb ik kunnen concluderen dat ze bij binnenkomst elkaar normaal groeten, handen schudden, elkaar omhelzen en gewoon urenlang dicht bij elkaar zitten om gezellig te kletsen.

Vorige week heeft een nicht van mij zonder enig probleem haar verjaardagsfeest gevierd en ik heb begrepen dat er tientallen familieleden en kennissen aanwezig waren. Daarbij werden alle richtlijnen om eventuele besmettingen met het coronavirus te voorkomen totaal genegeerd. Zelf ben ik niet geweest, ik kijk wel uit.

Men leeft met de verkeerde gedachte dat men alleen afstand moet bewaren van VREEMDE MENSEN. Maar bij familieleden en goede vrienden, zo denken ze, kun je gewoon alle regels negeren.

Het is een taak van de overheid om betere voorlichting te geven. Niet een ieder is helaas in staat om de preventierichtlijnen die zo vaak gegeven worden goed te begrijpen, laat staan na te leven.

Het coronavirus discrimineert niet! Het virus maakt geen onderscheid tussen familieleden, vrienden of kennissen. Of je nu een minister, directeur, buschauffeur, familielid of een kennis bent. Mogelijk kan het BOG deze boodschap in alle talen naar een ieder sturen en/of filmpjes produceren.

Er hoeft maar een persoon een ander te besmetten met het dodelijke virus en de verspreiding kan razendsnel gaan door dit onverantwoordelijk gedrag. De gevolgen die dat zal hebben hoef ik niet te benadrukken. Mijn advies: ga voorlopig bij niemand thuis op bezoek en ontvang ook niemand thuis, communiceer liever via de telefoon!

Drs. J. Kerto