Familie zegt dat Asawini in gevaar is, delegatie vandaag naar Paramaribo

Regita Edenburg ‘Asawini

GFC NIEUWSREDACTIE- De familie van Regina ‘Asawini’ Edenburg roept de gemeenschap op om vrijdag 2 juni om 9.00 uur aanwezig te zijn bij het parlementsgebouw in Paramaribo, Suriname, voor een gesprek met de voorzitter Marinus Bee.

Alle Surinamers die begaan zijn met deze kwestie worden gevraagd de familie te gaan ondersteunen bij het gebouw van De Nationale Assemblee.

Activiste Asawini werd woensdag met politiebegeleiding overgebracht naar Frans-Guyana. De bedoeling is om haar uit te leveren aan Nederland, omdat zij de Nederlandse nationaliteit heeft.

De Surinaamse regering zegt dat de activiste een gevaar is voor de nationale veiligheid. Echter kan tot op dit moment niet worden aangetoond op grond waarvan Asawani een gevaar vormt voor de veiligheid in Suriname.

Zij werd zondag gearresteerd op verdenking van diefstal en bedreiging, maar die aanklacht bleek ongegrond en werd haar in invrijheidstelling gelast door de rechter-commissaris. Echter werd de verblijfsvergunning van Asawini door de minister van Justitie en Politie ingetrokken en werd ze meteen in vreemdelingenbewaring geplaatst, waardoor ze niet op vrije voeten kwam.
Regita Edenburg ‘Asawini rbt politie

OOK INTERESSANT
Bodybuilders Wilson, Soepe en Haakmat naar Fujairah voor Pro World Show

Volgens de familie wordt Asawini word zwaar bewaakt in Frans-Guyana door twee Surinaamse agenten. Zij hebben gelogen tegen de Franse autoriteiten dat zij zeer gevaarlijk is. Zij mag hierdoor met niemand communiceren.

De Nederlandse ambassade is in gesprek geweest met ministers van Justitie en Politie en Buitenlandse Zaken. Met hen is afgesproken dat Asawini terug moet naar Suriname. Echter lijken zij daar geen gehoor aan te willen geven en proberen zij haar alsnog op het vliegtuig te zetten.

Vrijdagochtend om 9.00 uur wordt een kort geding door de Surinaamse rechter in behandeling genomen om de uitzetting van de activist te stuiten. De kans is heel groot dat er op dezelfde dag al een beslissing wordt genomen.