fbpx
Facebook Pagelike Widget

Familie Patandin doneert de ‘Vijf Juwelen’ en meer

GFC NIEUWS- Binnen de Hindoegemeenschap in Suriname zijn er weinig schrijvers van Hindoeliteratuur overgebleven.

De afgelopen jaren zijn de dichters en geestelijken waaronder pandiet Harridew Sahtoe en pandiet Balram Patandin tot hoger leven opgeroepen. Andere dichters en schrijvers hebben ook hoge leeftijden bereikt en vinden het jammer dat jongeren weinig interesse hebben om in de pen te klimmen ter behoud van dit stuk cultureel erfgoed.

De familie Patandin is bezig hun laatste voorraad van de “Vijf juwelen van het Hindoeïsme“ te schenken aan scholen. De uit 8 delen tellende leerrijke publicaties zijn voor de schoolbibliotheken geschonken in Nederland aan respectievelijk de Sarawatie school in Rotterdam en de Shri Vishnu school in Den Haag.

In Suriname is het Onderwijsbibliotheek, Shri Vishnu school, Mulo Kwatta, Lakhsmi school, Saraswasatie school, Shri Hanumanschool, Savitrie school en stichting OHM bedacht.

Hiermee wil de familie het erfgoed van wijlen pandiet Patandin als kennisbron achterlaten op de diverse scholen zodat jongeren de lessen voor goede levenswijze lezen, aanleren en toepassen in hun leven.

Op een eenvoudige manier zijn de 16 sankars (sacramenten), de hindoefeestdagen, bhajans (lofzang), de diverse kathas (vertellingen) uitgelegd in woord en met foto-illustratie materiaal.

OHM beraadt zich over hoe verder om te gaan met deze publicaties. Herdruk, eentueel aanvulling, correctie, distributie, gestegen prijzen is de discussie die nu gaande is om de voortgang wel of niet te overwegen van oude drukwerken.

OHM zelf heeft wat drukwerken ontwikkeld en ervaart ook de problematiek van het niet willen lezen van onze jeugd. De opmerking ‘alles is op internet’, klopt volgens de organisatie niet altijd, vooral niet als naslagwerk.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…