Facebook verwijdert honderden Russische accounts: ‘Gecoördineerd niet-authentiek gedrag’

Redactie GFC Nieuws

Nieuwsagentschap Sputnik beschuldigt Facebook van “politieke censuur”. De internetgigant zou honderden accounts hebben verwijderd die gekoppeld zouden zijn aan medewerkers van het agentschap. 

Removing Coordinated Inauthentic Behavior from Russia

Facebook Newsroom

Donderdag verwijderde Facebook 289 pagina’s en 75 individuele accounts die volgens Sputnik ten onrechte werden aangeduid als “onafhankelijke nieuwspagina’s”.

Onderzoek van het bedrijf zou hebben aangetoond “dat deze pagina’s en accounts gekoppeld waren aan medewerkers van Sputnik, een persbureau gevestigd in Moskou, en dat sommige van de pagina’s regelmatig berichten plaatsten over onderwerpen als anti-NAVO-sentiment, protestbewegingen en anticorruptie.”

Facebook zei dat de pagina’s de gedragsrichtlijnen voor “gecoördineerd niet-authentiek gedrag” schonden, die verbieden  dat “meerdere accounts samenwerken om mensen te misleiden over de oorsprong van de inhoud”.

In veel gevallen blijkt echter dat de pagina’s geen poging deden om te verhullen dat ze content van Sputnik deelden.

De nieuwssite RT zegt dat Facebook eerder is beschuldigd van censuur door pagina’s te verwijderen voor vermeend “niet-authentiek gedrag”, terwijl het in feite selectief pagina’s bestraft die bepaalde politieke opvattingen promoten.

Overige berichten