Facebook pikte ‘per ongeluk’ met verificatietrucje honderden miljoenen e-mailadressen

Redactie GFC Nieuws — “Het is tijd dat Facebook verantwoordelijk wordt gehouden voor de manier waarop het met de persoonlijke informatie van consumenten omgaat.” Dat zei de procureur-generaal van New York, Letitia James in een verklaring over het jongste privacyschandaal bij het sociaal medium.

James zegt dat het bedrijf herhaaldelijk een gebrek aan respect voor consumenteninformatie toonde. Tegelijkertijd profiteerde het van het gebruiken van die gegevens.

Facebook erkende vorige week dat het sinds 2016 “per ongeluk” mailadressen uit de adresboeken van 1,5 miljoen gebruikers had geüpload.

Hierdoor verkreeg het bedrijf contactinformatie van mogelijk honderden miljoenen mensen, onder wie niet-Facebookgebruikers.

Die adressen gebruikte Facebook vervolgens voor gerichte advertenties en om suggesties te doen voor “mogelijke vrienden” op basis van e-mailconnecties.

Het platform kreeg de contacten door te vragen om e-mailwachtwoorden wanneer gebruikers hun account wilden verifiëren. Facebook vroeg hen daarbij echter geen toestemming om hun contactlijsten op te nemen.

Het medium ligt sinds maart 2018 onder vuur nadat bleek dat het databedrijf Cambridge Analytica illegaal gegevens verzamelde van miljoenen Facebookgebruikers.

Die gebruikte Cambridge vervolgens zonder toestemming voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.