Extreme kou zaait dood en verderf in Verenigde Staten

Redactie GFC Nieuws — Tientallen daklozen zijn mogelijk reeds bezweken in de extreme kou die het Midwesten van de Verenigde Staten teistert. De gemiddelde temperatuur op de Zuidpool is -49 graden Celsius, maar op sommige plekken in de VS voelt het momenteel als 60 graden onder het vriespunt.

In Chicago daalde het kwik donderdag naar -29, maar vanwege een snijdende wind is de gevoelstemperatuur 60 graden onder nul.

De boosdoener is de polaire vortex die het noordelijk halfrond aandoet. Dit is een groot lagedrukgebied (poolwervel) hoog in de atmosfeer rond of in de buurt van de polen; die kan plotseling verzwakken, waardoor een golf van ijskoude lucht zich over een gebied verspreidt.

Koude gevangenis

Het gehele noordelijke halfrond had de afgelopen dagen hierdoor te kampen met extra lage temperaturen. In een deel van de VS waren de gevolgen dramatisch.

In het Metropolitan Detention Center (MDC) in de Amerikaanse stad Brooklyn viel al op 21 januari de verwarming uit, de 27e begaf ook de stroomvoorziening het waardoor personeel en gedetineerden zonder licht zaten. Sindsdien zitten de gevangenen bij temperaturen ver onder het vriespunt.

Bevroren studenten

In de buurt van de universiteiten van Iowa en Vermont werden doodgevroren studenten aangetroffen, die niet op tijd naar hun slaapgebouw konden.

Diverse steden – Minnesota, Iowa, Illinois, Wisconsin, Michigan, troffen noodmaatregelen. In het hele land werden duizenden vluchten geannuleerd. Waterleidingbuizen bevroren, wegen veranderden in ijsbanen.

Volgens officiële cijfers zouden al 20 mensen zijn omgekomen. Op sociale media verschenen foto’s van daklozen die op straat waren doodgevroren.

700 doden

In het op 10 na rijkste land ter wereld, met het 2e hoogste bruto binnenlands product (bbp), sterven jaarlijks ongeveer 700 daklozen aan onderkoeling, zegt de Amerikaanse National Health Care for the Homeless Council, zeg maar de raad die toeziet op de gezondheidszorg voor daklozen.

In Chicago hadden 70 thuislozen gasflessen van donateurs gekregen om in hun tenten voor warmte te zorgen. De flessen werden door de brandweer in beslag genomen nadat een was geëxplodeerd.

Een anonieme weldoener zorgde dat de groep niet doodvroor en regelde hotelkamers waar zij mogen overwinteren.

Overige berichten