fbpx

Extreme armoede in VS is politieke keus: ‘Ongelooflijk duur om arm te zijn in Amerika’

Amerika is een van de rijkste landen, maar toch leeft een groot deel van de bevolking in bittere armoede. Dat staat in een rapport van de Speciale Rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten van de Verenigde Naties.

“Ongeveer 40 miljoen mensen (van de bijna 327 miljoen inwoners, red.) leven in armoede, 18,5 miljoen mensen in extreme armoede, en 5,3 miljoen mensen leven onder derde wereld-omstandigheden van absolute armoede”, schrijft de speciale VN-rapporteur Philip Alston in zijn nieuwe rapport

Meer dan een kwart van alle miljardairs ter wereld leeft in de VS. Maar hoewel dit land “een van de krachtigste en technologisch meest geavanceerde naties is, is het niveau van ongelijkheid hoger dan in de meeste Europese staten.

Meer armen vanwege beleid

Amerikanen leiden ‘een korter en zieker leven’ in vergelijking met alle andere rijke democratieën,” zegt de VN.

BEKIJK OOK
19-jarige fietser in ziekenhuis overleden na aanrijding

De levensomstandigheden van de armen zullen erger worden als het Witte Huis de plannen doorzet om hun toegang tot gratis medische voorzieningen, voedselhulp en huisvestingssubsidies te schrappen.

Tegelijkertijd wil de regering de rijken enorme belastingverlagingen toekennen, schrijft Common Dreams.

Armoede is duur

John O’Donnell van Redacted Tonight hekelt ook het systeem waarbij kleine verschuldigde bedragen zeer snel uitgroeien tot onbetaalbare schulden: “Helaas is het ongelooflijk duur om arm te zijn in Amerika,” zegt hij.

Alston schrijft aan de VN dat het hoge niveau van extreme armoede in rijke landen als de VS een “politieke keus” is van de machthebbers.

O’Donnell weet waarom armoede niet wordt uitgebannen: “Waar gaat al het geld naartoe? Je hebt het geraden: naar de nationale defensie.”