fbpx

Extra de handen reinigen tijdens hoogtijdagen

GFC NIEUWSREDACTIE- Tijdens de hoogtijdagen is het belangrijk dat mensen extra hun handen reinigen. Dat geldt vooral voor voedselproducenten.
“Iedere keer wanneer ze de productieruimte verlaten en daarin terugkomen, moeten ze hun handen desinfecteren. Om daardoor ervoor te zorgen dat ze hun klanten niet ziek maken”, luidt de oproep van voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard.
Stutgard stelt dat tijdens de kerstdagen sowieso extra is gekookt. Dat zal ook het geval zijn tijdens oudjaar en Nieuwjaar. Hygiëne, zowel persoonlijke hygiëne als algemene hygiëne, is van eminent belang.
“En ik heb het vaak genoeg gezegd: de belangrijkste vorm van hygiëne is handhygiëne, omdat je met je handen ziektekiemen van de ene plek naar de andere plek kan brengen. Stel, je raakt een besmette oppervlakte aan, je raakt rauw vlees dat salmonella heeft en je gaat daarna, zonder dat je je handen hebt gewassen, bereid voedsel zoals barbecuevlees aanraken. Daardoor vergroot je de kans op infecties, voedselvergiftiging.”
Voldoende mate desinfecteren
Degenen die deze levensmiddelen klaarmaken moeten er daarom voor zorgen dat ze hun handen in voldoende mate desinfecteren. Ook tijdens de bereiding tussendoor moeten ze hun handen reinigen en ervoor zorgen dat ze al klaargemaakte levensmiddelen niet onnodig met hun handen aanraken, adviseert Stutgard.
“Daardoor heb je de kans dat ze voedselvergiftiging en voedselintoxicatie minimaliseren, waardoor het niet mis kan gaan”, zegt de voedseltechnoloog. Hij is al tientallen jaren bezig een lans te breken voor een goede (hand)hygiëne en heeft in dit kader vele projecten uitgevoerd, waaronder het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi.
Hoewel dit toernooi dit jaar niet is doorgegaan vanwege Covid-19, is Stutgard erg blij dat hij samen met dit bedrijf en andere partners in de afgelopen jaren kinderen heeft kunnen leren over het belang van handenwassen. Een goede handhygiëne speelt een belangrijke rol om besmetting met vele ziekten te voorkomen, benadrukt de voedseltechnoloog/microbioloog.
Eigen handsanitizer brengen
Handenwassen is ook een van de belangrijkste maatregelen om besmetting met het Covid-19 virus te voorkomen. Stutgard adviseert mensen in dit kader om zoveel mogelijk hun eigen handsanitizer mee te nemen.
“Je hebt dan controle over de situatie, want dan bepaal jij hoe vaak jij je handen desinfecteert of reinigt. Wanneer je afhankelijk bent van anderen, dan kan het zijn dat het onvoldoende is, dat het er is niet is, maar het kan ook zijn dat er een middel wordt gebruikt waartegen jij allergisch bent en huidirritaties van krijgt. Dat soort dingen kun je voorkomen wanneer je je eigen handsanitizer hebt.”
Hij wijst er tenslotte op dat handalcoholen minstens 45 procent alcohol moeten bevatten om als ontsmettingsmiddel te kunnen worden gebruikt voor de handen.
“En ik verwacht dat vanwege bezuinigingsmaatregelen zo een handsanitizer verdund wordt. Misschien heeft zo een winkelier een glas water bij gezet en alcohol heeft maar 30 procent, dan heeft het niet die werking meer die hij behoort te hebben. Maar als je je eigen handsanitizer hebt, dan heb je controle over hoe vaak je je handen wast en ontsmet”, aldus Stutgard.

BEKIJK OOK
25-jarige man doodgeschoten bij drive-by shooting