fbpx
Extra belasting op frisdrank netto voordelig voor consument

Redactie GFC Nieuws — Het duurder maken van frisdrank en andere zoete drankjes komt de consument niet duurder te staan. Dat rekende een team van economen uit op basis van een analyse van gezondheidsvoordelen en consumentengedrag.

De analyse door onderzoekers van de New York University, de Wharton School aan de universiteit van Pennsylvania, en de University of California, Berkeley, werd donderdag vrijgegeven als werkdocument van het National Bureau of Economic Research (NBER). 

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat suikerhoudende dranken slecht zijn voor onze gezondheid, zeggen de auteurs van de paper.

Zij berekenden dat een nationale soda-belasting de VS elk jaar 7 miljard dollar netto zou opleveren.

Maar hoewel vooral mensen met een lager inkomen vaker zoete drankjes gebruiken – en zodoende meer betalen aan de sodataks – is er ook een gezondheidsvoordeel omdat zij er minder van gaan drinken.

Het is bovendien belangrijk dat zo’n belasting nationaal wordt ingevoerd, en niet door individuele steden zoals nu gebeurt.

Het effect gaat namelijk deels verloren wanneer mensen ‘over de grens’ goedkopere frisdrank inslaan.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…