Extra aandachtspunten over voeding bij hart- en vaatziekten

In de Schijf van Vijf staan producten die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals volkorenproducten, groente, fruit, noten en vis. Daarin staan verder producten met niet te veel verzadigd vet en niet te veel zout.

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol blijft in je bloed plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Zout verhoogt de bloeddruk. Een aantal adviezen binnen de Schijf van Vijf zijn in het bijzonder goed voor je hart en bloedvaten.

Een keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis doet je hart en bloedvaten goed, zoals zalm of haring en makreel. Peulvruchten en noten verlagen het LDL-cholesterol en het eten van noten hangt samen met een lager risico op hartziekten.

Te veel rood vlees, zoals rund- en varkensvlees vergroot de kans op beroerte en diabetes type 2. Daarom adviseren we dat niet te vaak te eten. Verder heeft cholesterol in eten, zoals in eieren en garnalen, een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed. 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding (3-4 als je vegetarisch eet).

In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet. Toch zijn het producten die om andere redenen goed voor je zijn. De oplossing: ga voor 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten). Daarin zit minder verzadigd vet.

Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte. Met 3 koppen thee per dag heb je profijt.

Ongefilterde koffie verhoogt het LDL-cholesterol vanwege het stofje cafestol. Kookkoffie (waar je water direct bij het koffiepoeder giet) en koffie uit de cafetière kun je daarom beter niet drinken. Voor espresso en koffie van cups geldt het advies niet meer dan 2-3 kopjes te drinken. Hier zit minder cafestol in dan in kookkoffie en koffie uit de cafetière. Het minste cafestol zit In koffie gezet met een papieren filter, met een perculator, koffie van pads en oploskoffie. Daarbij geldt het advies om niet meer dan ongeveer 4 kopjes te drinken. De beperking tot 4 kopjes heeft niets met cafestol te maken, maar is vanwege de cafeïne.

Groente, fruit en volkoren graanproducten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Niet één groente of fruitsoort bevat alle voedingsstoffen uit groente en fruit die je nodig hebt. Daarom: varieer volop met groente en fruit. Je hebt beide nodig, je kunt groente en fruit niet inwisselen voor elkaar. Neem ook volop volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.