fbpx

Extra aandachtspunten buiten de Schijf van Vijf

Buiten de Schijf van Vijf staan alle producten die geen of geen belangrijke bijdrage leveren aan je gezondheid. Bijvoorbeeld koekjes, drop, frisdrank, alcohol en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten. Als je volgens de Schijf van Vijf eet kunnen ze er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Vaak zit in producten buiten de Schijf van Vijf veel verzadigd vet, toegevoegd suiker en zout. Je kunt in plaats van deze producten iets kiezen uit de Schijf van Vijf. Denk aan snackgroente of ongezouten noten. Wil je toch een keer iets buiten de Schijf van Vijf eten? Houd je portie dan gewoon klein. Je kunt in de winkel ook de etiketten van producten vergelijken. Vaak bestaat er een minder vette of zoute variant.

OOK INTERESSANT
Paarse en rode groenten hebben anti diabetische eigenschappen

Naast zoute producten kunnen ook drop,zoethoutthee en alcohol de bloeddruk verhogen. In drop en zoethoutthee zit de bloeddrukverhogende stof glycyrrhizine. Maar een paar dropjes of een kop zoethoutthee kan geen kwaad. Alles met mate! Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2 glazen per dag. Het advies is om geen alcohol te drinken, of als je toch wilt drinken dit te beperken tot 1 glas op een dag.