Expositie Geen kunst zonder kunnen – 40 repro's van Nola Hattermans mooiste werken

GFC NIEUWS- In Readytex Art Gallery opent op donderdag 5 maart een zeer bijzondere museale expositie waarin het werk van kunstenares Nola Hatterman centraal staat.
Deze expositie, die mogelijk werd gemaakt door steun van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo, heeft twee curators: Ellen de Vries en Rinaldo Klas.
Ellen de Vries, onderzoeker en publicist, schreef een boek over de kunstenares en Rinaldo Klas is beeldend kunstenaar en ex-leerling van Nola Hatterman.
Velen kennen Nola vooral als de kunstpedagoog naar wie een van de kunstacademies in Paramaribo is vernoemd, maar slechts weinigen zijn bekend met de kunstwerken die zij zelf maakte. Wie was Nola Hatterman (1899-1984) eigenlijk?
In de expositie Geen kunst zonder kunnen – 40 repro’s van Nola Hattermans mooiste werken, maken bezoekers nader kennis met een belangrijk deel van het oeuvre van deze Nederlandse kunstenares die Suriname tot haar thuis maakte.
Nola werd geboren in Amsterdam, in een koloniaal milieu met banden met zowel De Oost als De West. Als kind verwonderde zij zich al over de discriminatie die inwoners uit de koloniën ten deel viel. Zíj vond ze prachtig.
Achteraf analyseerde ze: ”Natuurlijk, hoe kun je een land onderdrukken als je de mensen waardeert?” Ze sloot vriendschap met de Surinaamse schildersmodellen die in de jaren 30 van de vorige eeuw zeer gewild waren. Ze steunde Surinamers in Amsterdam in hun strijd tegen discriminatie en onderschreef hun pleidooi voor een onafhankelijk Suriname.
Hun zoektocht naar herwaardering van de eigen – onderdrukte –cultuur sloot naadloos aan bij Nola’s propaganda voor een zwart in plaats van wit schoonheidsideaal.
In 1953 vertrok ze naar Suriname. Op de School voor Beeldende Kunst in Paramaribo, bracht ze talloze kunstenaars de eerste beginselen bij.
Op het eind van haar leven verhuisde ze naar Brokopondo-Centrum om daar haar unieke serie over de geschiedenis van slavernij en marronage te voltooien. Dit had ze zich ooit voorgenomen na het lezen van het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom.
In 1984 kwam Nola door een noodlottig ongeval om het leven op weg naar Paramaribo, waar ze zou deelnemen aan een groepsexpositie.
De expositie in Readytex Art Gallery toont 40 reproducties van Nola Hattermans mooiste werken. Bijvoorbeeld ‘Op het terras’ uit 1930, dat in het Stedelijk Museum Amsterdam hangt en geldt als haar meesterstuk.
Er zijn ook werken te zien die niet eerder aan een groot publiek zijn getoond zoals ‘Aanval op de plantage’.
Vanwege het museale karakter van de tentoonstelling, zijn de reproducties niet te koop.
De expositie toont tevens originele kunstwerken van bekende Surinaamse kunstenaars die leerlingen zijn geweest van Nola.
Voor de VOJ- en VOS-scholen is een onderwijsprogramma ontwikkeld, waarbij leerlingen de expositie bezoeken, begeleid door studenten van de Nola Hatterman Art Academy.

Overige berichten