Exportbedrijf A. Mataw. Impex produceert dagelijks 1000 kg verwerkte sopropo

GFC NIEUWS- Het exportbedrijf A. Mataw. Impex produceert vanaf maandag dagelijks minimaal 1.000 kilogram verwerkte en verpakte sopropo.
Het bedrijf heeft ingespeeld op het exportverbod van de Europese Unie (EU). Op 17 december vorig jaar heeft Adjay Mataw zijn eerste bezending gesneden, bevroren en verpakte sopropo geëxporteerd naar Nederland.
Tijdens het bezoek van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)
zondag aan het bedrijf deed Mataw uit de doeken dat de export van sopropo goed verloopt.
Deze sopropo’s komen deels van zijn eigen kweek. Het overige wordt opgekocht bij gecertificeerde boeren; deze zijn dan verzekerd van hun afzet.
De sopropo’s worden geteeld volgens de gestelde eisen, waaronder de Goede Agrarische Praktijken (GAP).
Het bedrijf heeft voor de verhoogde productie meer mensen in dienst genomen en binnenkort zal het machinepark worden uitgebreid. Er wordt 7 dagen in de week gewerkt om het gestelde streven te behalen.
“Er is een grote vraag naar de verpakte sopropo. We zijn momenteel op een punt beland dat er investeringen moeten worden gepleegd”, aldus Mataw. Hij streeft ernaar om een container van 40 Feet met de verwerkte sopropo’s te exporteren naar de EU om zodoende de grote vraag te kunnen voorzien.
De mogelijkheid wordt nu bekeken om op dezelfde manier van verwerkt-verpakt en bevroren van andersoortige groente over te gaan. Dit zal tot gevolg hebben dat meer boeren hun producten kunnen afzetten met als gevolg meer werkgelegenheid.
Minister Parmessar was onder de indruk en gaf aan dat dit Surinaams bedrijf een prachtig voorbeeld is. ‘Zij speelt in op maatregelen door middel van innovatie; bij de pakken neerzitten en klagen levert niets op’, stelde de bewindsman.
Verder benadrukte de bewindsman dat de jonge ondernemers de boodschap hebben begrepen en nu een inhaalslag maken om goed te boeren. Het ministerie zal hen daarom alle ondersteuning bieden.

Overige berichten