fbpx

Export eerste partij bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland

GFC NIEUWS- Het exportbedrijf A. Mataw Impex heeft ingespeeld op het exportverbod van sopropo naar de Europese Unie (EU), en wel Nederland.

Dinsdag exporteerde het exportbedrijf haar eerste partij van bewerkte en bevroren sopropo. Na deze grote investering, zal de gemeenschap in de EU nog altijd kunnen genieten van de echte Surinaamse sopropo.

De afdeling Voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg een rondleiding binnen het bedrijf om de verschillende processen van de verwerking van sopropo van nabijheid mee te maken.

De geoogste biologische geteelde sopropo’s worden ontdaan van de uiteinden en de niet bruikbare inhoud. Vervolgens worden de groenten gewassen, gecontroleerd op kwaliteit en door een speciale snijmachine gesneden. Daarna worden ze op grote bladen uitgespreid en gedurende een bepaalde tijd gedroogd.

De gedroogde sopropo’s worden in speciale diepvries verpakking met een gewicht van 200 gram gevuld.

In een grote foambox met 42 pakken gesneden sopropo gaat deze naar de koelruimte voor de ‘quick freeze’. Daarbij gaan alle schadelijke organismen dood en stop het rijpingsproces.

BEKIJK OOK
Buren wakker door woedende man die Santokhi voor alles wat vies en vuil is uitscheldt

Tenslotte worden de foamboxen naar de Johan Adolf Pengel Luchthaven getransporteerd die als luchtvracht met de vlucht naar Amsterdam vertrekt.

De eerste partij sopropo is afkomstig van Mataw’s privé landbouwtuin. Op een areaal, groot 1,5 hectare, verbouwt hij sopropo en wel op een biologische manier.

Adjay Mataw, directeur-eigenaar van het exportbedrijf, geeft aan sinds augustus bezig te zijn zaken uit te werken en acties te ondernemen met betrekking tot het EU-exportverbod op sopropo.

De gedachten van export van bevroren groente heeft hij al jaren; kookklare gezonde groente is een alternatief voor alle werkenden. Hij gaat binnenkort ook andere gewassen in deze vorm exporteren.

Met deze gedachten en acties, heeft Mataw zijn innovatie skills bewezen. Hij heeft nog meer ideeën die hij wilt uitvoeren om zo te kunnen bijdragen aan een duurzame agrarische ontwikkeling voor ons land.

‘Ook op de lokale markt zal binnenkort dit te verkrijgen zijn, want ook Surinamers hebben recht op gezonde geteelde producten’, laat de jongste exporteur optekenen.