Expo Caribe Cuba succesvol evenement voor Surinaamse ondernemers

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Investeringen van Cuba en enkele andere gouvernementele organisaties, hebben een succesvolle Expo Caribe georganiseerd.

Het evenement, dat werd gehouden van 19 tot en met 22 juni te Santiago in de hoofdstad van Cuba, had als doel ondernemers uit de Caribische regio de mogelijkheid te bieden om hun producten en diensten ten toon te stellen en te promoten.

Minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Transport (HI&T) die Suriname vertegenwoordigde geeft desgevraagd aan dat de Expo Caribe een van de belangrijke beurzen van Cuba is, welke bestemd is voor ondernemers die daar komen voor business to business tussen instituten en landen.

“De Surinaamse delegatie bleek achteraf een van grootste in vergelijking met andere participerende landen. Onze ondernemers hebben ook hun koopwaren geëtaleerd waar er best enthousiast op is gereageerd. Het opgekomen publiek was zeer positief over onze producten en toonde enorme belangstelling ervoor”, aldus de HI&T-minister.

De bewindsman geeft vervolgens aan bijzonder trots te zijn op de ondernemersgroep die heeft geparticipeerd. Het team was zeer positief ingesteld. Ondanks enkele organisatorische mankementen hebben onze deelnemers het goed voor elkaar gekregen. Onze producten zijn ook goed aangeslagen.

Niet alleen de grote bedrijven, maar ook kleinere bedrijven hebben hun producten kunnen aanbieden, zoals specerijen en allerhande etenswaren. De Cubanen bleken erg onder de indruk te zijn van de verscheidenheid aan smaken die zij mochten proeven van de Surinaamse producten.

“Producten die wij uit Cuba zouden kunnen importeren zijn onder andere, medicijnen, medische apparatuur en medische diensten. Daarnaast hebben zij verschillende levensmiddelen en andere voedingsproducten ter beschikking. Op dit moment vindt er een evaluatie plaats met de deelnemende ondernemers. Verder is er ook contact geweest met de ministers van Handel en Toerisme van Cuba. Zodra er een maritieme verbinding is kan de handel op gang worden gebracht. Natuurlijk blijven wij alert, vanwege het embargo met de Verenigde Staten van Amerika”, geeft minister Tsang aan.

Het ministerie van HI&T is enkele maanden geleden gestart met de private sector, waarbij onderhandelingen hebben plaatsgevonden over een eventuele vliegroute tussen Cuba en Suriname.

“De ondernemers namen het initiatief om te starten met een vlucht in de week, welke op dit moment is uitgegroeid naar vier tot vijf volle vluchten per week. Dit brengt met zich mee dat er aardig wat Cubanen ons land binnenkomen en ook Surinamers een reis boeken richting Cuba. Deze route kan er ook voor zorgen dat Amerikanen die Cuba bezoeken, een doorreis maken richting Suriname en Nederlandse toeristen die naar Suriname komen, rechtstreeks naar Cuba kunnen afreizen, via de directe verbinding”, voerde de HI&T-minister aan.

Overige berichten