Explosieve stijging diabetesgevallen wereldwijd: meer dan 700 miljoen getroffen

Diabetes

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het aantal wereldwijde diabetesgevallen heeft een alarmerende piek bereikt van meer dan 700 miljoen, volgens recente rapporten.

De stijging is met name te wijten aan veranderingen in voedings- en levensstijlgewoonten, voornamelijk in ontwikkelende economieën.

Experts voorspellen een voortdurende toename als er geen effectieve preventieve maatregelen worden genomen.

De gezondheidslast van diabetes wordt ook zwaarder, met een groter risico op ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en blindheid.

Deze trend benadrukt de dringende behoefte aan het bevorderen van gezonde levensstijlen, het implementeren van preventieve strategieën en het verbeteren van de toegang tot betaalbare gezondheidszorg om deze groeiende gezondheidscrisis te bestrijden.

Diabetes type 2, ook bekend als niet-insulineafhankelijke diabetes, ontstaat wanneer het lichaam niet efficiënt insuline kan gebruiken, een toestand bekend als insulineresistentie, leggen experts uit aan GFC Gezondheid.

Overgewicht, gebrek aan lichamelijke activiteit, slechte voeding met veel geraffineerde koolhydraten en genetische aanleg verhogen het risico op het ontwikkelen van deze aandoening.

Langdurige blootstelling aan hoge bloedsuikerspiegels kan de insulineproducerende cellen in de pancreas ook beschadigen, waardoor de aandoening verergert.

OOK INTERESSANT
15- jarige jongen gooit dure sieraden van zijn stiefvader in Surinamerivier