Expert waarschuwt: ‘Afvalmedicijn’ semaglutide leidt tot veel spierverlies en te weinig vetverlies

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- In Hollywood wordt het geneesmiddel semaglutide of Ozempic gepromoot als een wondermiddel voor gewichtsverlies.

Echter, volgens Mike Mutzel van High Intensity Health, een expert op het gebied van gezondheid, blijkt uit een diepgaande analyse dat deze geneesmiddelen juist kunnen leiden tot verlies van spiermassa, wat op lange termijn geen goede strategie is voor gewichtsbehoud.

Mutzel deelt de resultaten van een recente sub-studie die gebaseerd is op het SUSTAIN A klinische onderzoek, dat door de FDA is goedgekeurd voor het gebruik van Ozempic bij gewichtsverlies.

Hij benadrukt dat het geneesmiddel eigenlijk niet effectief is voor gewichtsverlies, met slechts een verlies van 0,44 pond visceraal vet na 52 weken gebruik.

Hij bekritiseert de hoge kosten van het geneesmiddel, dat tot $1200 per jaar kan kosten, voor dit minimale effect.

Mutzel wijst op het belang van spierbehoud tijdens gewichtsverlies en benadrukt dat het verlies van spiermassa een neveneffect is van het gebruik van deze geneesmiddelen.

OOK INTERESSANT
Benaming sojamelk, amandelmelk of havermelk in de toekomst mogelijk verboden

Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan de studie na 52 weken gebruik van Ozempic en vergelijkbare geneesmiddelen gemiddeld vijf pond spiermassa verloren, wat meer dan 40 procent van het totale verlies aan lichaamsgewicht is.

Hij bekritiseert de focus van deze geneesmiddelen op totaal lichaamsgewicht als een onvoldoende maatstaf voor gezonde lichaamssamenstelling.

Mutzel verwijst naar studies die aantonen dat deze geneesmiddelen, bekend als GLP-1 agonisten, spiermassa verliezen veroorzaken en benadrukt dat behoud van spiermassa van vitaal belang is voor langetermijngezondheid.

Mutzel waarschuwt ook voor mogelijke bijwerkingen van deze geneesmiddelen, zoals gastro-intestinale problemen en gewichtstoename na het stoppen van het gebruik.

Hij stelt dat er veel effectievere strategieën zijn om gewichtsverlies te bereiken, zoals weerstandstraining en eiwitprioritering.

Hij beveelt spierbehoud aan als een centrale focus tijdens het afvallen en benadrukt dat deze geneesmiddelen niet noodzakelijkerwijs de beste optie zijn.

Deskundigen suggereren dat verder onderzoek nodig is om de langetermijneffecten van deze geneesmiddelen beter te begrijpen en dat het belangrijk is om alle aspecten van gezondheid en lichaamssamenstelling te overwegen bij het overwegen van gewichtsverliesstrategieën.

OOK INTERESSANT
Auto die voor interieurschoonmaak was aangeboden gestolen, jeugdige verdachte aangehouden