fbpx

Experimenteel medicijn stopt sperma en voorkomt zwangerschap

GFC NIEUWSREDACTIE- Een experimenteel anticonceptiemiddel dat is ontwikkeld door onderzoekers van Weill Cornell Medicine, stopt tijdelijk sperma in hun sporen en voorkomt zwangerschappen in preklinische modellen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications op 14 februari, toont aan dat een on-demand mannelijk anticonceptiemiddel mogelijk is.

De ontdekking zou een “game-changer” kunnen zijn voor anticonceptie, volgens de co-senior auteurs van de studie Dr. Jochen Buck en Dr. Lonny Levin, die professoren farmacologie zijn aan Weill Cornell Medicine.

Het team ontdekte dat muizen die genetisch gemanipuleerd zijn om sAC te missen, onvruchtbaar zijn.

In 2018 deed Dr. Melanie Balbach, een postdoctoraal medewerker in hun laboratorium, een opwindende ontdekking terwijl ze werkte aan sAC-remmers als een mogelijke behandeling voor een oogaandoening.
Ze ontdekte dat muizen die een medicijn kregen dat sAC inactiveert, sperma produceren dat zichzelf niet vooruit kan stuwen.

Het team werd gerustgesteld dat sAC-remming een veilige anticonceptieoptie zou kunnen zijn door het rapport van een ander team dat mannen miste die het gen misten dat codeert voor sAC onvruchtbaar maar verder gezond waren.

OOK INTERESSANT
Nieuwe combinatie van geneesmiddelen die longtumoren bij muizen vermindert

De nieuwe Nature Communications-studie toont aan dat een enkele dosis van een sAC-remmer genaamd TDI-11861 muizensperma tot twee en een half uur immobiliseert en dat de effecten na de paring in het vrouwelijke voortplantingskanaal aanhouden. Na drie uur begint wat sperma weer beweeglijkheid te krijgen; na 24 uur hebben bijna alle zaadcellen de normale beweging hersteld.

Het team werkt al aan het maken van sAC-remmers die beter geschikt zijn voor gebruik bij mensen.

De volgende stap voor het team is het herhalen van hun experimenten in een ander preklinisch model. Deze experimenten zouden de basis leggen voor menselijke klinische proeven die het effect van sAC-remming op de beweeglijkheid van het sperma bij gezonde menselijke mannen zouden testen.