fbpx

Experimenteel antidepressief medicijn kan ook nuttig zijn bij behandeling alcoholgebruiksstoornis

GFC NIEUWSREDACTIE- Een experimenteel antidepressivum met een potentieel uniek werkingsmechanisme kan ook effectief zijn tegen alcoholgebruiksstoornis, volgens een preklinische studie van Scripps Research.

In de studie, die op 20 januari 2023 in Neuropsychopharmacology verscheen, ontdekten onderzoekers dat enkele weken behandeling met het molecuul MAP4343 overmatige alcoholinname bij muizen die deze aandoening modelleerden, omkeerde.

MAP4343, een steroïde-type molecuul, wordt momenteel onderzocht in klinische onderzoeken als een antidepressivum, hoewel het waarschijnlijke werkingsmechanisme – waarbij structurele eiwitten in cellen worden gemoduleerd – anders is dan dat van een ander antidepressivum of alcoholgebruiksstoornisbehandeling.

“Deze veelbelovende resultaten suggereren dat we MAP4343 bij mensen moeten testen als een potentiële behandeling voor alcoholgebruiksstoornis,” zegt studie senior auteur Candice Contet, Ph.D., universitair hoofddocent bij de afdeling Moleculaire Geneeskunde bij Scripps Research.

OOK INTERESSANT
Slechts één goed gesprek per dag met een vriend zorgt voor gelukkig gevoel

De eerste auteur was Giovana Macedo, Ph.D., een postdoctoraal onderzoeksmedewerker in het Contet-lab tijdens de studie.

Onderzoekers schatten dat meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld een alcoholgebruiksstoornis hebben en dat het goed is voor meer dan vijf procent van de totale wereldwijde last van ziekte en letsel.

Er is een sterke behoefte aan betere behandelingen, omdat de huidige opties, waaronder het medicijn naltrexon, er meestal niet in slagen een terugval te voorkomen.