fbpx

Experiment toont effecten van roken en e-sigaret op je lichaam aan

Terwijl het scepticisme rond de elektronische sigaret groeit, blijft de Britse overheid geloven in vapen als middel om mensen te helpen stoppen met roken.

“Het is 95 procent veiliger dan tabak roken”, klinkt het. Om hun stelling kracht bij te zetten, lanceert overheidsdienst Public Health England (PHE) vandaag een nieuwe campagne.

Inclusief beelden van een experiment dat op schokkende wijze aantoont hoeveel kleverige zwarte teer er in de longen van een zware roker opstapelt. Iets wat niet in de e-sigaret te vinden is.

De waarheid vandaag is dat we nog altijd weinig afweten van de effecten van vapen, zeker als het gaat over de effecten op lange termijn.

Verschillende wetenschappelijke studies verwijzen de e-sigaret nu al naar de vuilbak als schadelijk en ongezond.

BEKIJK OOK
Operatie Orde Handhaving Paramaribo doet invallen op verschillende locaties

“Toch zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat er een belangrijke daling is van de risico’s in vergelijking met de gewone sigaret”, staat te lezen op de website van Tabakstop.

Dat benadrukt ook de Britse overheid. “Vapen is veel minder schadelijk dan een gewone sigaret”, aldus de PHE, die het vapen als een goed hulpmiddel beschouwt voor rokers om de sigaret voorgoed de rug toe te keren.

In een experiment demonstreert de overheidsinstelling de verwoestende effecten van elke gewone sigaret. “Dit helpt aantonen dat vapen slechts een fractie van het risico inhoudt.”