Expedities om honderden voorwerpen te halen uit Titanic

GFC NIEUWS- Voor het eerst wordt een expeditie gepland om honderden voorwerpen uit het wrak van de Titanic te halen.
Het kroonjuweel moet de Marconi-radio zijn, waarmee het schip een SOS kon uitsturen. Eén dag voor beslist werd om het wrak tegen schattenjagers te beschermen, werd het plan ingediend.
Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen niet langer dat er zomaar naar het wrak van de Titanic wordt gedoken. Expedities die worden georganiseerd naar het gezonken schip zouden schadelijk zijn en daarom hebben de twee landen een verdrag ondertekend.
De Britse minister van Maritieme Zaken, Nusrat Ghani, zegt dat met het verdrag ‘het historische schip met respect wordt behandeld vanwege de laatste rustplaats van meer dan 1500 mensen’. Het is voor het eerst dat het beroemde scheepswrak bescherming krijgt met een speciaal verdrag.
Nog altijd duiken er toeristen, maar ook plunderaars af naar het beroemde schip door middel van speciale expedities. Zo kun je voor zo’n 16.000 dollar een speciale reis maken naar de Titanic samen met experts. En een Amerikaans echtpaar trouwde zelfs in een duikboot die boven de Titanic hing.
Maar al die expedities zouden schadelijk zijn voor wat er nog van de Titanic over is, zeggen de twee landen.
Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen daarom dat organisatoren van de expedities voortaan eerst een vergunning aanvragen voordat ze het wrak binnengaan.
Het is nog niet duidelijk hoe de twee landen praktisch willen afdwingen dat deze bescherming gerealiseerd wordt. Volgens Britse media zijn de organisatoren van expedities naar het wrak niet onder de indruk van het nieuwe verdrag.

Overige berichten