fbpx

Exim Bank gaat modernisering Melkcentrale financieren

GFC NIEUWS- Op 23 september vond de ondertekening plaats van een leningsovereenkomst tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de vertegenwoordiger van de Exim Bank van India, Ajay Rana.

Het betreft in deze een overeenkomst voor een bedrag van USD 11, 13 miljoen ten behoeve van de rehabilitatie van de Melkcentrale en de productie van steriele melk en melkproducten.

De Melkcentrale werd in 1961 opgezet om de bevolking van Suriname van melkproducten te voorzien en levert tot en met heden nog steeds een belangrijke bijdrage bij de voorziening van de lokale markt van melk en melkproducten.

In de loop der jaren heeft zij ook voldaan aan internationale HACCP en ISO-standaarden en heeft zij haar productenlijn uitgebreid.

Met deze investering via de India Exim Bank zullen enkele moderniseringen binnen de fabriek van de Melkcentrale plaatsvinden.

De belangrijkste is de opzet van een Ultra High Temperature (UHT) Processing Unit die het mogelijk maakt dat melkproducten een langere levensduur hebben en ook op kamertemperatuur kunnen worden gehouden.

Hierdoor hoeven de producten niet meer gekoeld vervoerd en te worden bewaard. Hiermee zullen de producten van de Melkcentrale makkelijker over het gehele land kunnen worden gedistribueerd, vooral naar het binnenland.

BEKIJK OOK
PAHO-directeur roept op tot hernieuwde aandacht voor immunisatie

Met deze investering zijn er ook nieuwe exportperspectieven voor onze melkproducten. Het ligt voor de hand dat ook de melkboeren de positieve effecten van dit project zullen ervaren.

Bij de ondertekening waren ook aanwezig de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij met zijn staf, de directeur van De Melkcentrale Paramaribo, de ambassadeur van India en de directeur van Ontwikkelingsfinanciering van het ministerie van Financiën.

Overige projecten in uitvoering van de Credit Lines met India zijn de pompgemalen projecten, ten behoeve van de irrigatie van verschillende landbouwgebieden. Deze projecten worden uitgevoerd via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

In de samenwerking met India is ook in voorbereiding een elektrificatie project ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening van de rurale gebieden. Deze overeenkomst zal waarschijnlijk in de komende maand worden geformaliseerd.