Ex-president Peru laat ‘kadaver’ achter voor vijanden als teken van minachting

Redactie GFC Nieuws — Alan Garcia, de Peruaanse ex-president die zelfmoord pleegde om te ontkomen aan vervolging in het Odebrecht-omkoopschandaal, zou een “kadaver” achtergelaten hebben voor zijn vijanden. Dat zou blijken uit een afscheidsbrief die een familielid voorlas tijdens de wake voor zijn uitvaart.

Toen de politie afgelopen woensdag bij zijn woning arriveerde om hem te arresteren, schoot Alan Garcia volgens het politierapport zich in zijn woning in Lima door het hoofd.

Moest advocaat bellen

García zou kort na aankomst van de politie hebben gezegd dat hij zijn advocaat moest bellen. Hij sloot zich voor dat gesprek in zijn kamer op.

Enkele minuten later hoorden de agenten een schot en drongen zij met geweld de kamer binnen.

Daar troffen zij García zittend aan, met een wond in zijn hoofd. Hij overleed later in het Casimiro Ulloa-ziekenhuis.

Zelfmoordbrief

Een van zijn dochters las op een wake, die zijn partij APRA had georganiseerd, volgens Reuters een afscheidsbrief voor.

Ik zal niet worden vernederd. Ik heb anderen rond zien lopen in handboeien, een ellendig bestaan zien leiden, maar Alan Garcia hoeft deze onrechtvaardigheden niet te ondergaan,” las Luciana Garcia voor uit de brief die haar vader zou hebben achtergelaten.

Om deze reden laat ik aan mijn kinderen de waardigheid van mijn beslissingen; aan mijn vrienden, mijn trots en aan mijn vijanden, mijn kadaver als een teken van mijn minachting voor hen,” stond in de brief.

De notitie onderstreept de diepe politieke breuk die na het Odebrecht-onderzoek Peru en andere Latijns-Amerikaanse landen nog steeds teistert.