fbpx

Ex-premier Thailand vluchtte mogelijk naar Dubai

Yingluck Shinawatra, de voormalige premier van Thailand, zou volgens bronnen binnen haar partij zijn gevlucht naar Singapore of Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Zij wordt verantwoordelijk gehouden voor misbruik van overheidsgeld.

Shinawatra is de hoofdverdachte in een schandaal rond subsidies aan rijstboeren. De affaire kostte het land ongeveer 15 miljard Amerikaanse dollars.

Zij moest vorige week vrijdag voor de rechter verschijnen om de uitspraak te horen in het corruptieproces, maar verscheen niet omdat zij volgens haar advocaat ziek was. Als zij schuldig zou worden bevonden, riskeert zij 10 jaren gevangenisstraf.

Haar broer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, werd bij een staatsgreep in 2006 afgezet.

De miljardair en vroegere telecommagnaat vluchtte in 2008 om veroordeling wegens corruptie te voorkomen. Hij bezit een privÊvliegtuig en woningen in verschillende landen, waaronder Dubai. Verondersteld wordt dat zijn zus zich daar bij hem heeft gevoegd.

Als premier trok Yingluck het minimumloon op met 40 procent. Zij bedacht ook het plan om arme boeren te helpen door hun rijst op te kopen en hen veel meer te betalen dan de wereldmarktprijs.

De overheid sloeg de rijst op in de hoop die met winst te kunnen verkopen, maar de prijs daalde en miljoenen tonnen rijst bleven rotten in pakhuizen. De overheid liep zodoende miljarden dollars schade op.

Bij de opkoop zouden corrupte functionarissen en zakenlieden met medeweten van de premier veel geld hebben verdiend aan de subsidie.

Naar meer berichten...