Ex-governor Centrale Bank Liberia opgesloten voor illegale geldproductie

Redactie GFC Nieuws — Charles Sirleaf (61), zoon van voormalig Liberiaans presidente Ellen Johnson Sirleaf, is in staat van beschuldiging gesteld. Hij zou voor een waarde van miljoenen Amerikaanse dollars aan Liberiaans geld hebben gedrukt.

Sirleaf zit sinds maandag in een cel in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Hij was plaatsvervangend governor van de centrale bank van het land. Ook voormalig bankdirecteur Milton Weeks en bankfunctionaris Dorbor Hagba werden door de rechtbank naar de gevangenis verwezen. Twee andere verdachten zijn voortvluchtig.

Charles zou tussen 2016 en 2018 “opzettelijk met slechte en criminele bedoelingen hebben samengezworen en samengespannen met andere functionarissen” om de lokale valuta te drukken. Een deel van de opbrengst werd achterover gedrukt.

Sirleaf had als topman van de centrale bank van Liberia eenzijdig en onrechtmatig drie keer zoveel bankbiljetten als waarvoor toestemming was verleend, laten drukken en invoeren.

Zijn moeder, Ellen, was het eerste gekozen vrouwelijke staatshoofd in Afrika. Zij diende 12 jaren als president.

Ellen Sirleaf kreeg wijdverspreide lof voor haar stabiele bestuur na een periode van burgeroorlogen waarbij naar schatting een kwart miljoen mensen om het leven kwam. In 2011 kreeg zij de Nobelprijs voor de Vrede

Zij deelde de 9 miljoen Zweedse kronen met de Liberiaanse Leymah Gbowee, die een seksstaking organiseerde als protest tegen de burgeroorlog en activiste Tawakkul Karman, die vocht voor de rechten van Jemenitische vrouwen.

Overige berichten